Jump to content

Szülői válasz a lázongó tini gyermekeknek

2014. 08. 05. 12:37

A valódi szeretet célja nem az, hogy azt lesd, mit tudsz kiaknázni, mit tudsz kapni az adott kapcsolatból, hanem épp ellenkezőleg: a valódi, hamisítatlan szeretet lesi a másik fél minden óhaját, és keresi a lehetőségeket arra, hogyan tudja neki a legtöbbet adni.

Mindezért nem vár el jutalmat, nincs feltételhez kötve. Ez a valódi szeretet. Vegyük példaként a lázadó serdülőket. A szülők nehezen kezelik ezt az ingoványos korszakot, és még több elvárást támasztanak serdülő gyermekeik felé. Pedig valójában csak szeretetet szeretnének kapni a gyermeki oldal felől.

A téves kommunikáció miatt viszont a serdülőket ugyan ráveszik a fog összeszorítva adott tisztelet kimutatására, de a szeretetüktől nagyon távol kerülnek. Így idegenednek el a majdnem felnőtt gyermekek az egyre jobban értetlenkedő szüleiktől. A harcokban elveszik az őket összekötő kapocs, a szeretet. Nagyon kedves, és meglepő gesztus lesz a gyermekeid számára, hogy annak ellenére, hogy nem épp a legjobban bánnak Veled, mégis állod a sarat, és nem dobsz vissza sárral.

Mutasd ki feléjük, hogy megérted őket. Így fogod őket megérinteni érzelmileg, és előbb-utóbb belátják, hogy a csatabárdot érdemes elásni. Tanítsd meg nekik, mi az igazi szeretet! Persze vannak kirívó esetek, nem kell a szülőnek mindent elviselnie a gyermektől, de a hétköznapok csatározásai általában értelmetlen szópárbaj-harcok, amik megoldhatóak így. Jó beszélgetéseket, sok sikert!

(Fotó:everydaylife.globalpost.com)