Jump to content

Digitális kor ide vagy oda, még van esélye a meséknek, és az olvasásnak!

2014. 08. 12. 15:52

Vajon mit tehet, és mit nem a szülő, hogy megszerettesse gyermekével az olvasást? Nincs mese, ezt a korszakot a képernyők uralják. Így nevelj jó olvasót a gyerkőcödből, adunk pár ötletet!

Hadd válasszon a gyerek magának olvasnivalót.

Ha van kedvenc meséje, mesehőse akkor szerezd be belőle a legtöbb könyvet, sőt, megnézhetitek rajzfilmen is. Újabban előbb jön a mesefilm, és csak utána következik a könyv megjelenése. Egy olyan könyvről, amit szeret a gyerek, élvezet lesz beszélgetni, sőt, el is játszhatjátok az egyes jeleneteket. Éljen az interaktivitás!

A hangoskönyvet se tedd tiltólistára.

Természetesen a személyes felolvasást semmi sem helyettesíti, de ha például iskolába menet az autóban a gyermek a felolvasással párhuzamosan lapozhatja a könyvet, biztosan élvezni fogja.

Adj neki lehetőséget egy saját könyv elkészítésére!

Sok program kínál erre lehetőséget. Alkotás, és illusztrálás közben fejlődik az önkifejező készségük, javul az íráshoz való viszonyuk, és a kritikus gondolkodásuk is. Ha van kedve, és tehetsége hozzá, mozgóképen, és animációban is alkothat kedvére.Próbáld meg a zene nyelvén is közel hozni hozzá az irodalmat!

Hazánkban is vannak olyan együttesek, zenekarok, amik modern zenei köntösben zenésítenek meg gyerekek számára készült verseket.

Hadd találkozzon a gyermek a kornak megfelelő olvasási élményekkel!

Ne nézz mérges szemekkel a táblagépekre, mert hasznosak is lehetnek. Számos alkalmazást találhatsz már, amik kreatív és interaktív módon szerettetik meg a gyermekkel az olvasást.

(Forrás:lelkielet.hu/Fotó:cityofsafford.us)