Jump to content

Hogyan tanítsd szófogadásra a legkisebbeket?

2014. 08. 13. 12:54

A nevelést már egészen kicsi korban el kell kezdeni, de ha a gyermek még nem beszél, vagy még annyira kicsi, hogy mindent le kell fordítani az ő nyelvére, egy kicsit másképp alakul a helyzet, mint nagyobb korban.

Ugyan nehéz, de lehetséges! Ha nem érti még a szavaidat, jelenítsd meg számára a kérést! Mondd azt, hogy „Gyere ide!”, s közben hozd el őt te magad. Mondd azt, hogy „Add ide!”, s vedd el a kezéből az adott dolgot. Így fogja megérteni, hogy a kéréseket hogyan kell teljesíteni. Ahhoz, hogy nyugodtan meg tudja tanulni ezeket a dolgokat, ne legyél rá mérges, és ne büntesd meg, ha nem megy neki rögtön a cselekvés.

Vannak speciális esetek, amikor a szülő tanácstalanná válhat, mit tegyen. Ha a hívásod ellenére a gyermek nem megy oda hozzád, kérdezd meg tőle: -„Magadtól akarsz idejönni, vagy anyának kell idehoznia?” Ha ekkor sem megy oda hozzád, valószínű, hogy csak ki akarja próbálni, mi történik akkor, ha nem engedelmeskedik. Ekkor vedd fel, és mosolyogva mondd neki azt, hogy: „Ó kedvesem, ki akarod próbálni, hogy mérges leszek-e? Látod, egyáltalán nem bosszankodom, mert megértelek”, vagy ezt: „Ó, Te kis zsivány!”. Egy két éves gyermek ugyan nem érti ezeket a szavakat, de érzi a megértésedet, Te pedig megelőzöd a szidást (túlzott szigor), és a jóindulatú engedékenységet (gyengeség). Ha viszont valamit mondasz, az legyen is úgy, mivel a kicsik ragaszkodnak a szabályokhoz.

Ezt a módszert csak addig alkalmazd, amíg meg nem tanul beszélni, utána már kényszer lesz a számára ez a bánásmód. Egy 2,5 éves gyermek már érti, hogy mit mondasz neki. Soha ne emlegesd fel neki, vagy másoknak a régi kis engedetlenségeit, hiszen ez gyengíti a bizalmi egyezséget, és szófogadatlansághoz vezethet.

(Forrás:lelkielet.hu/Fotó:preschooler.thebump.com)