Jump to content

A szexuális bullying

2014. 08. 17. 11:30

A szexuális bullying azt takarja, amikor egy vagy több személy valaki mást szexuális tartalmú viselkedéssel megfélemlít, erőszakoskodik vele. Sajnos már gyermekeket is érinthet.

Nagyon fontos, hogy a gyermekek ismerjék a testi érintés, közeledés határait. A gyermekek ezt egyrészt a szülői mintából tanulják, de ne álljunk meg ennél: beszéljünk velük arról, hogy kit, hogyan, mely testrészeken érinthet meg, és őket ki és hol érintheti meg. Ismerjék, hogy hol a határ, és mondjuk el neki, hogy ezt illik betartani másokkal szemben, és elvárni, hogy mások is betartják vele szemben. Tudniuk kell, hogy osztálytársaik bizonyos testrészeihez nem nyúlhatnak, és ha azt látja, hogy valaki ilyet tesz, akkor azt meg kell állítani, el kell utasítani, mert ez erőszakos cselekedet, és egyáltalán nem menő, vagy vicces.

Tanítsd meg neki, hogy senki sem bánhat vele zaklató módon, sem gyerek, sem felnőtt, és nincs kivétel. Tudniuk kell, hogy mit tehetnek, és mit kell tenniük, ha mégis ilyen történik. A gyerekek sokszor nem mernek szembeszállni a zaklatóval, mert túl erős bennük a megfelelési vágy, a konfliktuskeresés, és az, hogy „jófejek” akarnak maradni. Bátorítsd arra, hogyha kell, sikítson, kiabáljon, és mindenképp kérjen segítséget, és hogy ez helyes cselekedet.

Védd és óvd meg a gyermekeidet attól, hogy agresszorokká, vagy áldozatokká váljanak. Figyelj rájuk, hogy ne láthassanak olyasmit, ami nem nekik való, és tanítsd meg őket a saját, és mások testének megbecsülésére, tiszteletére.

(Forrás: Baba Patika 2014.január / Fotó:education-expert.com )