Jump to content

A gyerek, és a televízió

2014. 08. 26. 19:30

A mai gyerekek rengeteget nézik a tévét, vagy a neten a különböző filmeket. Mit tehet az okos, modern szülő?

Légy következetes!

  • Fogadd el lélekben, hogy hasznos műsor (színdarab, történet, dokumentumfilm, rajzfilm, gyerekeknek szánt hírprogram) is van a világon. Mondd el nekik, és ha velük együtt nézed a műsort, mondj építő kritikát. A tévé nem csak bűnforrás, segítségedre lehet a nevelésben is.
  • A műsor végén mindig kapcsoljátok ki a készüléket, és beszéljétek meg a látottakat.
  • Vegyél fel dvd-re néhány műsort, ez segít neked az időkorlát betartásában (ha vége a filmnek, ebédelünk), és ha párszor megnézi a gyermek ugyanazt a filmet, a kritikai érzéke is fejlődik. Természetesen a bébiszitter szerepet is betöltheti olykor, ha például nyugodtan szeretnél olvasni a másik szobában, hiszen tudod, hogy hasznosan töltik az idejüket.
  • Ha egy olyan filmet szeretne megnézni a gyermek, ami szerinted nem túl jó (bár életkorának megfelelő), akkor kötheted feltételhez is. Mondhatod neki azt, hogy megnézheti, de a végén rajzoljon egy képet hozzá, és írjon egy minimum 40 szavas kritikát. Kétszer meg fogja gondolni, hogy mit tegyen, abban biztos lehetsz.
  • Heti egy-két szabadon választott műsort megnézhet, még akkor is, ha az agyatlanság. Azért a műsor életkori besorolására ügyelj.
  • Hetente párszor nézz meg velük filmeket, próbálj rájönni, mit értenek belőle, és hívd fel a figyelmüket a reklámok becsapós technikáira is. Akár még egy négyéves is megérti ezt, és kevésbé fog vágyni a reklámozott játékra, ha tudja, át akarják vágni őt.
  • A lehető legkésőbb tanítsd meg neki bekapcsolni a televíziót. Ha már tudja hogyan kell, iktasd ki a hálózatból, tegyél egy széket a készülék elé, nehezítsd meg a dolgát.

(Forrás: Libby Purves: Hogyan ne neveljünk tökéletes gyereket / Fotó:www.telegraph.co.uk )

Keresd fel a Lelki élet magazint a Facebookon is!