Jump to content

Ha a gyermeked túl korán találkozik a szexualitással...

2014. 08. 31. 20:30

Napjainkban a gyermekek egyre fiatalabban, és egyre növekvő mértékben találkozhatnak szexuális tartalmú szövegekkel, képekkel, filmekkel. Milyen hatással van ez a gyermekre, és mit tehet a szülő?

Már a rajzfilmekben is lehetnek kétértelmű, vagy nyíltan szexuális jelenetek, mondatok, de a gyerkőc véletlenül is találkozhat a nem neki való tartalommal a nem megfelelő tévécsatornákat nézve, rádiót hallgatva, vagy az interneten bóklászva.

Negatív hatások

Mivel a szexuális tartalmú információk erősen felhívó jellegűek, sokszor annak ellenére is, hogy a kicsik nem értik, amit látnak, vagy hallanak, igalomba hozza őket, elkezdenek szorongani, és ha nem segítenek nekik az értelmezésben, akár rossz úton is levezethetik a feszültséget. A következmények: túl korai szexuális kapcsolatok, felelőtlen szexuális viselkedés (védekezés hiánya), szexuális zavarok kialakulása, helytelen közeledés a társaikhoz (a szexuális érdeklődést agresszióval párosítják), nem a megfelelő módon állnak ellen mások erőszakos viselkedésének, mivel tárgyként élik meg önmagukat.

Fontos a megelőzés

Kontrolláld, hogy mit hallgatnak, néznek a gyermekeid, milyen játékokkal játszanak, s hogy értik-e, mivel találkoznak. Ha tudsz, légy jelen, amikor csemetéd netezik, filmet néz, zenét hallgat. Természetesen nem tudsz mindig vele lenni, ezért ha szükséges, blokkold a csatornákat, és jelöld ki számára a látogatható webhelyeket. Sokszor viszont a gyerekek egymás között is megoszthatnak szexuális jellegű tartalmakat, ezért érdemes erre is odafigyelned.

Ha nem sikerül megvédeni

Ha minden óvintézkedés ellenére is találkozik nem neki való tartalommal, beszéld meg vele, hogy mit látott, hallott, és segíts neki értelmezni a saját szintjén. Tedd előtte világossá a szex helyét és szerepét az életben. Emeld ki az érzelmi oldalát, azt, hogy a testi kapcsolat alapja a szerelem, és amikor két felnőtt ember összebújik, azért teszik, mert szeretik egymást, és így is örömet okoznak egymásnak. Készülj fel előre a beszélgetésre, gondold át, milyen szavakat, képeket fogsz használni. Hagyd, hogy ő vezesse a beszélgetést, és ösztönözd arra, hogy kérdezzen bátran! Így feloldhatod rossz érzéseit, zavarát.

(Forrás: Baba Patika 2014.január / Fotó:www.huffingtonpost.hu)