Jump to content

Az első bölcsis, ovis napok

2014. 09. 07. 18:17

Ha Ti is elérkeztetek ahhoz a fontos mérföldkőhöz, hogy gyermeketek először megy óvodába, vagy bölcsödébe, akkor tudod, hogy mennyire nem egyszerű dolog ez.

 

Kattints  ide a Facebook oldalunkért!

Most van először tartósan távol szülőktől, nagyszülőktől, és nem mindegy, hogyan zajlik az intézménybe való beszoktatás. Persze annyira nem ismeretlen terep ez minden gyerkőcnek, hiszen aludhatott már máshol a gyermek, és vigyázhatott rá nagyobb testvér, vagy akár több napig, hétig távol is volt a szülői háztól.

Ha a gyermeked sír, mielőtt/miután otthagyod az intézményben, csak annak a jele, hogy ösztönösen védekezik. Kezeld megfelelően, ne büntesd meg érte! Az óvónők is próbálják majd növelni a biztonságérzetét, és csökkenteni a szorongását. Ha például viszi magával az egyik kedvenc plüssét, könnyebben mehet a beszokás.

A beszoktatás időtartama (kb. egy hónap), sokszor inkább a szülőt viseli meg jobban. A gyermek már abban az életkorban van, amikor ki szeretné alakítani a saját egyéniségét, és ennek természetes velejárója, hogy le kell válnia az anyukájáról. Ne áldozd fel tehát magad hiába, ne tartsd otthon a gyereket még egy évig csak azért, mert továbbra is vele akarsz lenni, hiszen így könnyen szorongó, és éretlen csemetét nevelhetsz. A gyermeked meg fogja érezni a te félelmeid, és annyira félni fog a világtól, hogy könnyen hisztérikussá válhat.

(Forrás: metropol.hu / Fotó:www.toledoblade.com)