Jump to content

Lehet, hogy ADHD-s?

2014. 10. 08. 16:24

Mi a teendőd, ha gyanítod, hogy a gyermeked figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenved?

Akár Te, akár az óvoda, vagy iskola nevelői veszik észre először a problémát, elsőként a területileg illetékes Pedagógiai Szolgálathoz (Nevelési Tanácsadóba) kell menned a gyerkőccel. Ott megvizsgálják, és ha a gyanúdnak van alapja, akkor szakértői bizottsághoz, vagy gyermekpszichiáterhez küldik a gyerkőcöt. A diagnózist csakis pszichiáter mondhatja ki.

A komplex, célzott, nem gyógyszeres terápiákra a 10 éves kor alatti gyermekek 85-90 százaléka nagyon jól reagál. Alkalmazhatnak nála gyógyszeres terápiát is.

A kezelés során szükség van az orvos, a szülők, és a környezet alaposságára, türelmére, következetességére. A napi rutin kialakítása nagyon fontos, csakúgy, mint a végtelenül egyszerűen megfogalmazott, de rendíthetetlen szabályok.

Fontos, hogy az ADHD-s gyermek gyakran, és azonnal kapja meg a megerősítéseket, sokat legyen biztatva, és kevés kritikát alkalmazzunk vele szemben. A lehetséges problémákat is azonnal kell neki jelezni.

Tedd lehetővé számára, hogy ki tudja élni a kíváncsiságát, tevékenységi vágyát, kreativitását. Keresd meg, miben tehetséges, és hadd mutassa meg magát! Ha megfelelő kezelést kap, és kiegyensúlyozott, segítő családi háttérrel rendelkezik, nagyobb eséllyel lesz önmagát, és másokat is elfogadó, együttműködő, alkotásra, boldogságra alkalmas felnőtt.

Előző cikkünk a témában: http://lelkielet.hu/cikk/id/adhd_figyelemhianyos_hiperaktivitas_zavar_081014

(Forrás:Nők Lapja Egészség VIII. évfolyam, 10. szám / Fotó:parentsware.com)