Jump to content

Rajz - ablak a gyermeki lélekre

2014. 10. 10. 15:22

A gyermeki rajz üzenetet közvetít. Segít feldolgozni a gyermeknek az átélt eseményeket, és egyenesen a gyermek lelkéből indulnak ki.

Mire jó?

Oldja a szorongásokat, felszínre hozza az elfojtott érzelmeket, és vágyakat.

Mit tehetsz szülőként? Soha ne kritizáld a gyermeked rajzait, és ne is szabd meg neki, hogy mit, és hogyan rajzoljon. Hagyd meg neki a rajzolás örömét!

Mindig nézd meg, miket rajzol! Még a legegyszerűbb rajzok is sokat elárulnak a gyermekről, és általuk mélyebben megismerheted őket. Olyasmit tudhatsz meg belőlük, amit a gyerkőc még nem tud, vagy nem akar elmondani Neked.

Egyéves művészek

Egyéves kor körül még csak vastagon, hengeres, széles nyomot hagyó, puhán kenődő élénk színű krétákat adj neki. Mind az öt ujjával meg fogja őket markolni, és alig hajló csuklóval, szinte az egész testével fog egyenes vonalakat húzni, és pontokat ütögetni. A legjobb ebben az életkorban, ha függőleges felületre, például táblára rajzolhat. A rajz ekkor még a mozgás örömét jelenti. Hagyd, hadd gyakoroljon, hadd fedezze fel a firkálás élményét. Alkoss vele együtt, mutass neki példát! Mesélhetsz, magyarázhatsz is közben.

(Forrás:BabaPatika 2012 december / Fotó:www.icanteachmychild.com)