Jump to content

Szülőként az internet rabja vagy?

2014. 11. 17. 18:35

Különösen az X (1965-1979), és az Y generáció (1980-1994) tagjaira jellemző a fokozott internethasználat. A Te gyermeked is gyakran lát netezni?

Napjainkban szinte már megszokott, hogy mindenki okostelefonnal, tablettel a kezében jár-kel, és hogy otthon is van internet-kapcsolat, wifi. A digitális világ jelen van az autóban, üdülés alatt, óvodai, iskolai rendezvényeken, sőt, még vacsora alatt is.

Persze az cseppet sem baj, ha az ember halad a fejlődéssel, a gond nem itt kezdődik. Az viszont elgondolkodtató, ha a neten való böngészés elvesz a családdal töltött időből, ha az üdülés szerves része a céges mobil. A jelenség viszont érzékelhetően valós: a 35-44 közötti felnőttek alkotják a Facebook leggyorsabban növekvő csoportját. Pedig nagyon fontos, hogy a gyerekeknek és a szüleiknek jó maradjon a kapcsolata az információs kor ellenére is.

A bizalmon alapuló családi kommunikációnak nem kedvez, ha a közös étkezések, a kirándulások alatt akár félóránként is a közösségi oldalakon lóg a szülő. A problémát tetézi, hogy manapság mindenki túlterheltnek érzi magát, és a gyermekek döntő többsége gondolja úgy, hogy nem figyelnek rá eléggé otthon.

Törekedj a minőségi időre, és arra, hogy mindig meghallgasd a kicsit. Mutass példát, hiszen ha Te is folyton a gép előtt ülsz, és online vagy, a gyerekeid is követik majd a példádat. Ne függj ezektől az eszközöktől! Ne hanyagold el a gyermekeid, és ne nézd nyugodtan azt sem, ha ez fordítva történik, ráadásul az internet miatt. Még mindig az offline élet, és a társasági kapcsolatok a fontosabbak!

(Forrás:Babapatika 2013 december / Fotó:smashingboxes.com)