Jump to content

Anyaként is szánj időt a barátokra...

2018. 04. 18. 11:45

A nők ösztönösen megváltoznak, miután már nem csak önmagukért felelnek. A féktelen bulizás ideje anyaként már valóban lejárt, de a szolidabb barátnős csajos napokról, estékről továbbra sem kell lemondanod.

 

Barátokra mindenkinek szüksége van, ez az anyákra is igaz. Az anyasággal együtt azonban, a kapcsolatápolási szokások akaratlanul is megváltoznak. Már nem olyan egyszerű időpontot egyeztetni, a spontán programok ideje is lejárt. Vannak, barátságok melyek kiállják ezt az időszakot, azonban előfordulhat,hogy másokat pont ez szakít el egymástól. Azok az anyák, akik szülés után kiestek az addigi napi rutinból, a pörgésből, a munkából, a társas életből, és napjuk nagy részét gyermekükkel kettesben töltik, egy idő után jobban igénylik majd a társaságot, mint korábban gondolták volna.

A két dolog azonban nem zárja ki egymást, sokan elkövetik azt a hibát, hogy szülés után, illetve mikor a gyermek már nagyobb, anyaságukra hivatkozván lemondják a közös programokat a barátokkal, barátnőkkel. Ha gyakran hárítjuk barátaink közeledését, a gyerekre hivatkozva, egy idő után ezek a meghívások el is maradhatnak. Éppen ezért kell jól megszervezni, hogyan egyeztethető össze az anyaság és a barátnős találkozó. Mindemellett fontos hogy az anyává vált nő, nyisson a világ felé legyen tekintettel azokra,akiknek nincs gyereke, ahol a közös téma ne csak a kicsi legyen, ugyanis a gyermektelen barátnőket ideig óráig köti csak le a gyermeknevelés. Megőrizhetjük baráti kapcsolatainkat, ha időről- időre keressük a másikat, elmondjuk barátainknak, hogy a gyermek ellenére nagyon fontosak még mindig az életünkben. Szorgalmazzunk találkozót! A gyermektelen barátok sokszor úgy hiszik, már nem férnek bele a barátnők életébe. Ez ne legyen így, arra, aki fontos számunkra mindig kell időt szakítanunk.

Szerencsésebb helyzetben vannak azok a nők, akiknek apai, nagyszülői, vagy éppen babysitteri, segítség áll rendelkezésre. A kezdő anyai hiedelemmel ellentétben, a gyermek lelkében nem fog törést okozni, hogy havonta legalább egyszer, az édesapja vagy a nagyszülők, esetleg a babysitter vigyáz rá, ameddig az anyukája kicsit lazít. Az anyukák szülés után hajlamosabbak a depresszióra, amit nem csak a hirtelen jött óriási felelősség válthat ki. Sokan traumaként élik meg, hogy fel kell áldozniuk korábbi életüket, le kell mondaniuk bizonyos dolgokról.Megoldás azonban mindenre létezik. Ha a gyermekfelügyelet nem megoldható mások segítsége által, a barátnők házhoz is hívhatók. Gondoljunk a régi közös estékre, mondanivaló az anyaságtól függetlenül bizonyára most is bőven akad. Nem csak a szórakozóhelyeken lehet kikapcsolni, barátokkal együtt töltött közös családi programokon is feltöltődhetünk. Ezesetben a gyermekfelügyeletre is megvan a tökéletes megoldás.

Ha nem szeretnénk elhagyni otthonunkat, áthívhatjuk barátainkat egy ebédre, vacsorára, rendezhetünk egy házimozis estét. Valójában rengeteg lehetőség van, ami a programok kínálatát illeti. Ha vannak, a társaságunkban anyák jó program lehet a már kinőtt, vagy feleslegessé vált játékok-ruhák csereberéje, közös vásárlás. Járjunk el barátnőinkkel közösen valamilyen foglalkozásra, vásároljunk,ezek remek szórakozást nyújtanak, ugyanakkor közös élmény is, ha együtt sportolunk, vagy elkezdünk egy új hobbitevékenységet. Testünk és lelkünk is erősödik a pozitív energiák és lelki feltöltődés hatására.

Fontos, hogy amennyiben barátaink keresnek, akár személyesen,vagy telefonon, és mi éppen nem vagyunk elérhetőek, utóbb mindenképp jelentkezzünk be náluk! Ne várjuk, hogy mindig ők keressenek, olykor ragadjuk magunkhoz a kezdeményezést, közös programok során garantáltan nem marad el a kikapcsolódás élménye és a lelki feltöltődés.

 

(Forrás: lelkielet.co.hu l kép: pixabay.com)