Jump to content

Hogyan nevelj boldog gyermeket, akiből boldog felnőtt válik?

2018. 08. 06. 19:00

Minden szülő vágya, hogy életrevaló, boldog felnőttet tudjon kiadni kezei közül. Az anyagi függetlenedésen túl az is szükséges, hogy el tudjon a fiatal szakadni szüleitől és önálló, döntéseket hozó, felelősségteljes felnőtté váljon.

Általánosságban elmondható ez majdcsak minden szülő célja. Az anyagi jólét mellett azonban egészséges lelkületű, boldog felnőttet szeretnénk látni gyermekeinkben. Gyermekünk boldogsága természetesen nemcsak attól függ, hogy a szülők mennyire tudják megalapozni anyagiakkal gyermekük életét, hanem a lelki alapok is szükségesek a boldogsághoz. A gyermekneveléshez az is hozzátartozik, hogy boldog gyermeket neveljünk. Márpedig nevelni egy gyermeket nemcsak nem egyszerű, de tétje is van. Boldog gyermeket nevelni pedig még nehezebb, főleg akkor, ha a családban káosz uralkodik, és a szülők megkeseredettek, boldogtalanok.

Sok szülő számára az a fontos, hogy gyermeke szófogadó legyen, úgy viselkedjenek, ahogy azt a külvilág elvárja tőle. Ezek a szülő a nevelés legfőbb céljaként ezt tűzik ki. Az ilyen gyerekekkel nem lehet leégni sehol, nincs is gond velük se gyerekkorukban, se felnőttként. A gyerekeink nevelésébe beletartoznak alapszabályok, viselkedési normák elsajátítása, de ennél sokkal több, hiszen egészséges lelkű, magabiztos, sikeres, tudatos, kiegyensúlyozott, és főképp boldog felnőttként szeretnénk gyermekünket látni.

Nem a körülményektől függ, hogy gyermekedre milyen sors vár, hanem tőled, tőletek. A szülők azok, akik boldog vagy boldogtalan, sikeres vagy sikertelen felnőtté teszik gyerkőceiket.

Képzeld el gyermekedet felnőttként. Azt is gondold át, hogy milyen felnőttként szeretnéd látni gyermekedet, írd le ezeket a jellemzőket. Ha azt szeretnéd, hogy kitartó legyen, akkor az egyik jellemződ a kitartó legyen. Vagy, ha a nehézségek elől nem meghátráló felnőttként szeretnéd látni, akkor azt is írd le. Legalább hat jellemzőt írj le és azt is, hogy ezekhez neked mit kellene biztosítanod még most, gyermekkorában, hogy kialakuljon benne. Áss mindennek a mélyére.

A gyerekek legfőbb támasza a szülők, így ezt mindig éreztetned kell vele. Tudasd, hogy bármi történik is, te mindig ott vagy neki. Arról is beszélgessetek, hogy az élet tele van feladatokkal, és bizony nem mindig sikerül elsőre és tökéletesen megoldani valamit, ezért teljesen természetes, ha olykor belebukunk valamibe, de ne adjuk fel.

A boldog gyermek boldog felnőtté is válhat, ha tudatosul benne, hogy az anyagi jólét nem feltétele a boldogságnak. Sőt kutatásokkal igazolták, hogy a jó tanulmányi eredményű gyermek és a jó közérzet között nagyon kicsi az összefüggés, mint ahogy a gazdaság sem biztosít feltétlenül boldogságot. Sokkal fontosabb az, hogy a gyermek megfelelő társadalmi kapcsolatokat alakíthasson ki, ahonnan megtanulják, saját életükbe is beépíthetik az értékeket.

Az, hogy gyermekünk miben fog hinni, de úgy igazán, az már kisgyermekkorban eldől. Éppen ezért van a szülőknek százszázalékos felelőssége abban, hogy milyen felnőtté nevelik gyermeküket. Nem kell mindent tudniuk, és mindenben a legjobbnak lenniük, ha hisznek magukban, terveikben. Ha így van, akkor úgyis megtalálják azt az utat, amelyik a boldogságukhoz vezet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: vix.com, zenparent.in, huffingtonpost.com)