Jump to content

Tapasztalatszerzés szerelemből

2018. 10. 13. 19:00

A szerelem többféle lehet nemcsak hőfokától függően, hanem viszonozottság terén is. A fiatalkori szerelmeket pedig másképp élhetjük meg, mint a már érett fejjel, több csalódáson túli szerelemet.

Már az óvodás gyerekek közölhetik szüleikkel, hogy ők bizony szerelmesek, és a szülők ezt egy ártatlan barátságként kezelik. Tényleg az, de a kicsi gyermekünk is vonzódhat erőteljesebben egy hasonló korú kis társához. Aztán persze olyan náluk jóval idősebb személyekre is mondhatják azt, hogy szerelmesek, akikre felnéznek, szeretik. Az értelmi és fizikai éréssel azonban megváltozik a szerelemről alkotott fogalmuk és véleményük is a gyerekeknek, hiszen meghatározó élmény lehet az életünkben.

Gyermekeink egyre érettebbé válnak a saját, felnőtt élethez, de addig nagyon sok mindent kell megtapasztalniuk. Ehhez a szerelem is hozzátartozik. A tini szerelmek magasra repítheti, de földhöz is vághatják a tapasztalatlan fiatalokat.

Habár a filmekből, mesékből kiderülhet, hogy a szerelem nemcsak egy habos-babos torta, amelyből mindig vághatunk egy-egy szeletet és mindig édes ízekkel ajándékoz meg, hanem az olykor keserűséggel, fájdalommal is társulhat. Egészen addig nem tudják igazán milyen ez, amíg meg nem tapasztalják. A tapasztalatlan tini szinte biztosan belefut olyan érzelmekbe, amelyet csak ő táplál a másik iránt, nincs viszonozva. Máskor megbántják vagy dobják. Ezek meggyötrik a lelket és a szívet, és a hatalmas beleélés mellett a fiatalok elhiszik, hogy ennél nagyobb fájdalom a világon nincs. Addig van ez így, amíg nem tanulják meg azt, hogy a szerelem fájhat, és a szakítások azért kellenek, mert két ember nem egymáshoz való. A szerelem tehát taníthat, megerősíthet, sőt harcra is sarkallhat.

Már egészen fiatalon megtapasztalhatják gyerkőceink, hogy sem az élet, sem a szerelem nem mindig olyan, mint egy lányregény. Némelyik szerelemről csak utólag derül ki, hogy nem is az volt. Ehhez az szükséges, hogy tinédzser gyermekünk átélje az első igazán nagy szerelmét. Csak akkor tapasztalja meg, hogy a szerelem mennyire más lehet, ha megél ilyet is, olyat is. Erről szülőként is lehet a gyermekkel beszélgetni, társai tapasztalása által is megtudhat új dolgokat, azonban a saját tapasztalatnál nincs nagyobb tanító.

Megtapasztalhatja a fiatal hogy lehet a szerelem olyan érzés, amely a fellegek közé felemel, de a mélybe is lehúzhat. Lehet langyos víz és lehet intenzív.

A szerelem felvértezhet erővel, energiával, önbizalommal és úgy érezhetik, hogy a világ legfantasztikusabb élményében van részük. Ha a legelején így éli meg a tinink a szerelmet, akkor tényleg elmondható, hogy szerelmes, de ezt az állapotot fenn is kell tartani. Egyszer csitulni fog, hiszen örökösen nem lángolhat a hatalmas hőfokon. Tekinthető a szerelem egy olyan kihívásnak, amely vagy megerősíti a kapcsolatot, vagy felbontja. Egyfajta próba arra nézve, hogy két ember illik-e egymáshoz, és erős-e a szerelmük annyira, hogy a nehézségeket is átvészelje-e vagy sem.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)