Jump to content

Amit egy kutya adhat

2018. 11. 09. 19:00

A magyarokról bebizonyosodott, hogy igazán állatbarát nép. A sok cicakedvelő mellett azonban többen vannak azok a családok, akik kutyussal élnek. Akkor sem kell mellőzni a kutyatársaságot, ha baba születik. Hogy miért?

A kutya régóta az ember hű társa. Van, hogy csak barátként szerepel az életünkben, de egyes kutyusok akár munkatársként, segítőként is nagyon jól megállják a helyüket. A kutyások hangoztatják is, hogy kutya nélkül sivárabb lenne az élet.

A dilemma akkor érlelődik meg az emberekben, amikor megtudják, hogy hamarosan baba érkezik a családba, de ott kutya is él már. Vajon egészséges, ha egy pici baba közelében kutya is él?

Nos, a kutya az ember jó barátja, és a kisgyermek is ember, tehát egyértelmű, egy gyermek érkezése nem azt jelenti, hogy száműzni kell a háztól a kutyát. Sőt, ha a higiéniás feltételeket biztosítjuk és egy gyerkőcök kutya társaságában nőhetnek fel, akkor ezek a gyermekek magabiztosabbá válhatnak.
Ahogy nő a gyerkőc, úgy nőnek a követelmények is. Bizony, az iskolai életben adódhatnak nehézségek és feszültségek, de egy kutya barátsága, közelsége enyhíthet a szorongáson. A kutyus az, aki meghallgatja a gyerkőcöt tanulás közben. Habár érdemben nem tud tanácsot adni, mégis jelenlétével olyan biztonságot ad, hogy képessé válik leküzdeni félelmeit. A kutyus barátsága egyben terápiának is nevezhető.

Ma már azt is tudjuk, hogy azok a gyerekek, akik életük kezdetétől fogva szoros kapcsolatban vannak a család kutyáival, azoknak az immunrendszerük is erősebb. A nem burokban való nevelésbe tehát az is beletartozhat, ha a szülők engedik, hogy a baba, kisgyermek a kutyával érintkezzen. Azok a gyerekek, akik az állatok közelsége miatt már babakorban ki voltak téve a baktériumok támadásának, az immunrendszer megerősödésére volt jó hatással.

Az elkényelmesedett, technikát a gyerekek kezébe adó világban gondot jelent az elhízás, és nemcsak esztétikai problémaként, hanem sokkal inkább egészségügyi szempontból. Egy kutyával azonban sokkal több az inger a mozgásra. Akár egy séta, vagy a kertben való közös játék megmozgatja a gyerekeket.

Egy kutya nevelése, gondozása folyamatos feladat. Azok a gyerkőcök, akiknek családjában kutya is van, gyorsabban hozzászokna k a felelős állattartásra, hiszen a kutyust nemcsak etetni kell, de foglalkozni is vele. Egy kutya felelősségre nevelheti a gyerekeket. Minél korábban beépül ez a gyerekek tudatába, annál jobb hatása lesz későbbi fejlődésükben is.

Egy kutyus (vagy több) jelenléte abban is segíthet, hogy ha testvér érkezik a családba, akkor a féltékenység leküzdhető legyen. A testvéreket sokkal jobban összehozhatja egy kutya, ha róla együtt gondoskodnak, együtt játszanak vele. A kutyusok kiválóan fejlesztik a szociális készségeket.

A kutyák azok, akik nemcsak meghallgatják a gondolatainkat, de bizony azzal vissza sem élnek. Ez nemcsak a gyerekek esetében igaz, hanem a felnőttekében is. Vagyis a kutyák igazán jól tartják a titkot. A kutyák minden embert önmaguk miatt szeretnek, nem színészkednek. A fentiek mellett a kutyák annyi okot adnak a nevetésre és a boldogságra, amelyre minden gyerkőcnek nagy szüksége van.  

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)