Jump to content

Várakozás, vágyakozás - a karácsony csodája

2018. 11. 28. 17:00

Még el sem kezdődött az év utolsó hónapja, de mi már lelkünkben és pénztárcánkban is érezzük, hogy az ünnepek szele megcsapott. Egy-két ajándékot megvásárolhattunk, és már a karácsonyfa ünnepi dekorációjában is gondolkodunk.

Mostanában nem nehéz vágyakozni az ünnepek után, ugyanis már sok üzletben október közepén, végén, de november elején biztosan beindul a karácsonyi láz. Megjelennek a csokimikulások, a szaloncukrok, a karácsonyfa és az otthon ünnepi díszítéséhez felhasználható díszek. Ha akarjuk, ha nem, lépten-nyomon ünnepi lázban ég körülöttünk minden. A decemberhez érve már jogosabbnak tartjuk ezt a fajta izgatottságot. Az idei őszben ráadásul volt valami, ami még nehezebbé tette ezt a fajta ráhangolódást, ugyanis nem olyan rég, még tavaszias időjárásban volt részünk. Nem esett az eső, nem volt hideg, és száz ágra sütött nap. Így nehéz rákattanni a karácsonyra. November végén már télies az időjárásunk, és ezen kívül a boltok is végérvényesen berendezkedtek az ünnepek várására. Most már időszerű vágyakozni. A gyerekek fejében már összeállt az a lista, amit a Mikulástól és a Jézuskától szeretnének kérni. A nagyobbacskák maguk is leírhatják, a kicsiknek a szülők segítenek a kívánságok összesítésében. Ez a lista mindenképp kiindulási pontot ad a szülőknek és más családtagoknak arra nézve, hogy mik a gyerekek vágyai. Ebből a listából aztán lehet válogatni.

A gyerkőcöket nagyban befolyásolják a televízióban látható reklámok. A gyermekcsatornák reklámjai pedig kifejezetten játékokat hirdetnek, így ötlet van bőven. Már csak a családnak kell teljesíteni a játékok megvásárlását.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk a várakozást. A lista megírása a késleltetés egyik eszköze. A levél megírása után a levelet "elküldjük" a Mikulásnak vagy a Jézuskának, így eleve ötletet kapunk, hogy mi a jó ajándék, amíg nem lesz aktuális az ajándékozás, hivatkozhatunk arra, hogy a lista a Mikulás által feldolgozás alatt van, készülnek az ajándékok.

A gyerekek legelső példaképei a szülők, a család, tehát a szülőktől tanulják meg azt, hogy tudnak-e örülni bárminek. Van, aki ugyanis a nagy értékű ajándék láttán sem képes repesni az örömtől, más pedig az apróságnak is ujjong. A szülőknek kell megmutatniuk, hogy a kis ajándék is ajándék.

A listáról válasszunk ki egy olyan ajándékot, amit a gyerkőc sokszor emleget, tényleg szeretne. A többit el lehet felejteni, esetleg a nagyszülőknek, keresztszülőknek szolgálhatunk ajándékötlettel. A gyerekeknek meg kell tanulniuk azt is, hogy nem feltétlenül teljesül a megírt lista teljes tartalma, de ha abból többet is megkap, akkor fenntartjuk bennük annak örömét, hogy a Mikulás, a Jézuska hitt bennük, jónak találta őket, ezért jutalmul megkapják a kívánságukat.

A szenteste ünnepi hangulatnak adjuk meg a módját. A karácsonyfa feldíszítése nemcsak a fa ünnepi díszbe öltöztetését jelenti, hanem a lelkünkbe is beköltözik az ünnepi hangulat. Legyen az közös tevékenység, ez is a várakozást segíti. Az ajándékbontás után hagyjunk időt a gyerekeknek arra, hogy felfedezzék ajándékaikat, örülhessenek azoknak, és játszhassanak. Így költözik mindenki szívében öröm és szeretet. A világ legjobb dolga, ha gyermekeinket örülni látjuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)