Jump to content

Ajándékozás őrület - Mit kapjon a gyerek?

2018. 12. 20. 19:00

Szülőként már éljük a karácsony minden szépségét. A készülődés már teljes valójában az életünk részévé vált. Az ajándékok megvásárlásán túl mára már a csomagolási procedúrák és a csomagok titkos helyre rejtése zajlik.

A pici gyermekek esetében még annyival könnyebb a szülők ajándékvásárlása, hogy az önmagát még kifejezni alig tudó kicsi számára életkorának és nemének megfelelő játékot vásárolnak. Sokan tapasztalhatták azonban azt is, hogy a kisgyermekek olykor sokkal jobban örülnek a csomagolásnak, az ajándék dobozának, mint a játéknak. Éppen ezért teljesen felesleges nagyon nagy összegeket a játékboltokban hagyni. A már kicsit nagyobbacska gyerekek a reklámok láttán igencsak jól informáltak lehetnek, hogy melyek az aktuálisan felkapott és divatos játékok. Talán már a szüleik agyára is mentek azzal, hogy az ajándéklista végtelenített verzióját adják le nap, mint nap. Sőt azzal is szembeszülhetnek a szülők, hogy a már megírt lista folyamatosan tud bővülni, mert mindig van egy újabb ötlet, amit a gyerekek szeretnének a fa alatt látni.

Leülünk a gyerkőceinkkel beszélgetni a karácsonyi ünneppel kapcsolatosan, és igyekszünk elmagyarázni nekik, hogy a szeretet ünnepe nemcsak az ajándékozásról szól. Sokkal fontosabb vallási és családi hagyományok miatt fontos ez az ünnep. A legjobb, hogy ilyenkor együtt lehet a család, és meghitt hangulatban tölthetik együtt a napokat. Sokan kelnek ilyenkor útra, hogy a távolabb élő családtagokkal, barátokkal találkozzanak.

Hirdetjük a gyerekek számára is, hogy az együttlét, a szeretet és a közös élmények sokkal fontosabbak, mint az ajándékok, ettől függetlenül sokan azt sem tudják, hogy mi mindennel kápráztassák el a gyerekeket.

Azt nem vitatjuk, hogy kell a gyerekeknek ajándék, abban azonban vitára kelnénk, hogy sok ajándék szükséges. A legtöbb családban több helyről érkezhet ajándék, hiszen a nagyszülők, a keresztszülők, barátok is megajándékozhatják a gyermekeket a szülőkön túl is. Ez önmagában is legalább három ajándékot jelent gyerekenként.

A gyerekek által megfogalmazott, esetleg már általuk összeírt lista annak lehet támpontja, hogy mire vágynak a legjobban. Ám ebből is a realitások talaján állva érdemes válogatni. Válasszunk minőségi és olyan játékot, amely akár a játszva tanuláshoz is hozzájárulhat. Amennyiben nagyobb értékű játék is szerepel a listán, úgy kérjük meg a család többi tagját is, hogy szálljanak bele az egy, de nagyobb ajándék megvásárlásába. Érdemesebb egy minőségi és drágább, de vágyott darabot megvásárolni, mint olcsóbb, silányabb és nem használt ajándékra költeni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)