Jump to content

Motiváld az ajándékozásra gyermekedet is

2018. 12. 24. 19:00

A karácsony ünnepe nem szól másról, mint óriási készülődésről, az ajándékok beszerzéséről, majd az azok becsomagolásának küzdelméről, a konyhában való ténykedésről, takarításról.

Legalábbis így van ez addig, amíg magunk mögött nem tudjuk a vendégsereget, akik idén nálunk töltik az ünnepi vacsorát. Mégis jó érzéssel tölthet el ez a fajta készülődés, mert azokkal lehetünk együtt, akiket szeretünk. Eleve a munkafolyamatokat be kell ilyenkor osztani, hogy ne minden egy napra koncentrálódjon, és akkor kevésbé őrülünk bele az ünnepekbe.

A gyerekek számára a karácsony egyet jelent az ajándékozással. A várakozás nehéz feladat a legtöbb gyerkőc számára és talán közülük néhány minden évben megpróbálja felderíteni, hogy hol vannak az ajándékok elrejtve előlük az ajándékbontásig.

Kapni jó, de adni még jobb. Ezt tanítjuk a kicsik számára. Habár minden szülő arra törekszik, hogy a lehető legjobb ajándékot találja meg gyermekének, arra is meg kell tanítanunk őket, hogy adni milyen jó.

A karácsony maga a csoda a kicsik számára, hiszen olyan láthatatlan lények csempészik a fa alá ajándékokat, mint a Jézuska, vagy az angyalok. A karácsonyfa felállítása, feldíszítése is ezt a varázslatot erősíti a gyerekekben, és az izgalommal teli ajándékbontás élménye jó a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Ezt a csodát ne is vegyük el gyermekeinktől, de eljöhet az az idő, amikor már nemcsak kapni szeretnének, hanem adni is. A gyerekeknek nincs még saját pénzük, és ha mégis van valamennyi zsebpénzük, akkor sem arra kell őket motiválni, hogy abból vásároljanak ajándéktárgyakat, úgy ajándékozzanak. Arrafelé kell terelni, hogy ne csak a pénzből vásárolt tárgyakban lássanak ajándéklehetőséget. Egy saját maga készített rajz, bármilyen kézműves megoldás nagy örömet okozhat. Erre motiválják a gyerekeket már az óvodákban, alsóbb osztályokban is. Az ünnepi készülődés szervesen hozzátartozik a decemberhez. Sokféle ötletes ajándék születik ilyenkor, és a gyerekek ötletet meríthetnek, hogy a szűk családon kívül még mivel tudnák meglepni a rokonokat, barátokat.

Nemcsak a kézügyességet fejlesztik az ilyen kreatív, saját készítésű megoldások, hanem kiváló elfoglaltságot is jelentenek. A lelkük ezáltal is az ünnepekre hangolódik, és amíg így készülődnek, azalatt rájöhetnek arra is, hogy az ajándékkészítéshez idő szükséges. Figyelembe kell azt is venni, hogy milyen a megajándékozott személyisége, így még egyedibbé lehet tenni az ünnepet. Ez mindenképp fejleszti a kreativitást és a kézügyességet is. Sose nyomjuk ezt el gyermekünkben.

Az ajándékozás jószívűségre utal, emellett azt is jelenti, hogy nem megyünk el embertársaink mellett. Nemcsak a rokonoknak készíthet gyermekünk kreatív ajándékot, hanem bárkinek, így odafigyelésre, gondolkodásra serkent.

Hatalmas odaadással vethetik bele magukat a gyerekek az ajándékkészítésbe. Nemcsak annak okozhatnak örömet, akiknek átnyújtják majd az ajándékot, de a gyerekek szíve is megtelik jósággal, amíg készítik saját meglepetésüket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)