Jump to content

Gyereket egyedül hagyni, mikortól?

2018. 12. 26. 19:00

Az élet természetes része, ha elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy családot alapítsunk. Ki korábban, ki később érik meg erre a komoly döntésre, de az biztos, hogy nagy feladatok vállalunk magunkra, ha szülővé válunk.

A már gyakorlott szülők azt is tudják, hogy az elmélet mennyire messze áll sokszor a valóságtól. A legjobbat szeretnénk gyerkőceink számára megteremteni, és nem csak anyagiakban értendő ez, hanem kellő időt tudjunk családunkkal, gyermekeinkkel tölteni.

A valóság azonban az, hogy a legtöbb szülő az otthon fenntartásának biztosítására törekszik, ezért sokat dolgoznak. A szabadság ideje alatt igyekeznek több időt szentelni családjuknak, gyermekeiknek.

Vannak családok, ahol a gyerekekre való vigyázás megoldott a nagyszülők segítségével. Az is nagy segítség, ha a családban idősebb gyerekek tudnak a kisebbekre vigyázni, de sokkal nehezebb azoknak a helyzete, ahol nagyszülők nem tudnak besegíteni, és a gyerekek is kicsik.

Nemcsak a nyári szünet hosszú ideje okozhat gondot abban, hogy ki legyen otthon a kicsi gyermekkel, gyermekekkel, hanem akár a téli, tavasz és őszi szünet is. Ugyan rövidebb időszakok ezek, mégsem biztos, hogy a szülők a szünetek ideje alatt egyfolytában gyermekeikkel tudnak lenni.

A bébiszitter ugyan jó megoldás, de drága mulatság. A legtöbben ezt nem engedhetik meg maguknak. A kicsi gyerekeket nem hagyhatjuk felügyelet nélkül, de a szabadság napjai sem elengedőek minden szünet fedezésére.

Egyes országokban eleve megszabott az, hogy milyen korú gyerekeket lehet magukra hagyni. Magyarországon ez nincs konkrétan meghatározva, de mindenképp érdemes önállóságra nevelni gyerkőceinket. Még ha tényleg úgy neveljük gyerekeket, hogy egyre önállóbbak legyenek, nem ijednek meg, ha egyedül maradnak egy kis időre, vagy ha éhesek, akkor képesek legyenek ellátni magukat, akkor sem szabad a 12 évesnél fiatalabb gyerekeket huzamosabb ideig magukra hagyni. Ez nem azt jelenti, hogy a közeli kis boltba nem szabad átugrania a szülőknek, de ez csak rövid időre történő egyedüllétet jelentsen. Az újszülött babák, a kicsi gyerekek esetében egyértelműen mindig szükséges egy felnőtt jelenléte. 16 évesnél fiatalabb gyerekeket nem hagyunk magára éjszakára.

Az ördög nem alszik, a kicsi gyerkőcök nincsenek tisztában a veszélyekkel, és ha felnőtt nélkül maradnak, nagyon nagy baj is történhet. A tragédiához olykor nagyon kevés szükséges, és ha ez amiatt következik be, mert egy felnőtt sem tartózkodott a kicsivel, akkor a szülővel szemben eljárás indulhat.

Kicsit könnyebb helyzetben vannak azok a családok, ahol egy nagyobb gyerkőc segíteni tud a kistestvérekkel való foglalkozásban. A legjobb persze a nagyszülők féltő gondoskodása, akik ugrásra készen állnak arra, hogy vigyázhassanak az unokákra. Óriási segítség jelenlétük.

Akiknek nincs segítségük, de úgy ítélik meg, hogy gyermekük már elég érett arra, hogy néhány órát egyedül töltsenek otthon, az azt jelenti, hogy a gyermek nem fél egyedül otthon tartózkodni. El tudja látni önállóan szükségleteit, vagyis tud magának ételt készíteni. Tudja használni a telefont, és azt is tudja, hogy mit kell tenni akkor, ha az ajtón kopognak, csengetnek.

Egyszóval a szülő megítélésétől függ, hogy mennyire érzi felkészültnek gyermekét az otthoni egyedüllétre. Mindenképp nagy bizalom szükséges a szülő részéről és sokat kell beszélni a gyerkőccel az otthoni szabályokról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)