Jump to content

Családba születik, család születik

2019. 01. 18. 19:00

Életünk egyik legnagyobb elhatározása, ha elkötelezzük magunkat valaki mellett, összeházasodunk vele. A következő lépés a családalapítás, a gyermekvállalás.

Nagy, ámde teljesen természetes döntésünk és igényünk arra, hogy saját családot alapítsunk. Mindenki dédelget magában jövőbeli pillanatokat arról, hogy milyen lesz majd, ha... Majd, ha összeházasodunk, akkor így vagy úgy élünk. Ha megszületik az első gyermekünk, akkor így vagy úgy neveljük majd. Ezek megvalósulása pedig nem mindig közelít az álomszerű képeinkhez.

Majdcsak minden nőben megmozdul arrafelé a vágy, hogy anyává legyen. Ennek ellenére nem mindenki tudja egy vagy több gyermekben is továbbadni génjeit. Az anyaság gondolata ennek ellenére sokakban mocoroghat, és még többeknél meg is valósul. A női lét igazi megnyilvánulása az, amikor anyává válunk. Már maga a várandósság annyira megváltoztatja a nőt, főleg fizikai értelemben, de megfigyelhető a hormonális változások következtében feltűnő hangulatingadozások is. A kisbaba megszületésével a nők élete új értelmet nyer, és természetes reakciónk, hogy az újszülött, magatehetetlen csecsemőre terelődik minden figyelmünk.

Ha a baba egy rendezett családba születik, akkor az anyán kívül jelen van az édesapa is, és a gyermeke születésével az ő élete is megváltozik. Nem is olyan régen még az volt a divat, hogy a férfiaknak nem volt keresnivalójuk a vajúdó nő mellett, vagyis a szülés apamentes környezetben történt. Mára már a szülő nők többségének igénye van arra, hogy vele legyen párja akkor, amikor talán életük legfőbb történése zajlik, megszületik a közös utódjuk. Ezzel azt is feltételezhetjük, hogy a szokások és az igények is megváltoztak mostanra. Sok édesapa ugyanis nemcsak a szülést nézi végig, hanem kiveszi a részét az újszülöttje gondozásában is.

Mennyivel nehezebb azonban a férfiak dolga? Nem is gondolunk bele mi nők, hogy az anyák helyzeti előnyből indulnak. A baba kihordási ideje alatt van időnk lelkileg felkészülni az anyaságra. Az első gyerkőc születésénél ugyan még vajmi fogalmunk sincs arról, hogy milyen a szülés, mégis örömittas hangulatban tudjuk magunk mögött a fájdalmakat, amikor meglátjuk egészséges babánkat. A férfiak hiába vannak mellettünk a várandósság minden fázisában, mégsem tudják olyan erősen átérezni a babavárást. Lényegében számunkra a kisbaba megszületése után valósul meg minden, amit az édesanya már jóval korábban él, megél. Talán ezért is nehezebb a kispapák dolga.

Beszüljük meg azokat a férfiakat, akik igyekeznek kivenni részüket az apaságból és még arra is figyelnek, hogy a nemrég szült nőt kényeztessék, segítsék. Hatalmas dolog ez, és legyünk hálásak, ha ilyen párunk van.

Az is természetes, hogy minden az újszülött baba körül forog, hiszen az élet nagy csodájával szembesülni jó darabig felfoghatatlannak tűnő állapot. Ilyen idillben az édesanya gondolata csak a baba körül forog, és hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy párunk is van. Még akkor is, ha az apák elfogadják, hogy a kisbabának az édesanyjára van leginkább szüksége, meg kell találnunk az egyensúlyt a babaázás és a párunkkal való foglalkozás között. Így válik három ember igazi családdá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)