Jump to content

Münchausen by proxy - ki a beteg?

2019. 04. 25. 19:00

A szülők értelmes, fizikailag és lelkileg is egészséges fiatalokat szeretnének kiadni a kezeik közül. Legfőbb vágyunk, hogy önmagukat megvalósítani tudó, érett személyiséggel kerüljenek a felnőtt életbe gyermekeink.

A családalapítás gondolata és az abba való belekezdés sokak számára megfontolt, előre átgondolt lépés, míg mások számára a sors tűnik nagyobb rendezőnek. Mindkét esetben felelősséggel tartozunk gyermekeink iránt, és igyekszünk a lehető legtisztességesebben, szeretetben és boldogságban felnevelni gyerkőceinket.

Óriási áldozattal jár egy beteg gyermek nevelése. A szülőket gyötri az a tudat, hogy gyermekük beteg, nem élhet úgy, mint egy átlagos csemete. És mi történik akkor, ha a gyermeket szándékosan teszik beteggé? Vagy legalábbis elhiteti vele a szülő, hogy súlyos beteg. Mert ilyen létezik, de akkor ki is a beteg?

A Münchausen-szindróma ismerősen csenghet. A mentális betegségben szenvedők úgy igyekeznek magukra terelni a figyelmet, hogy számos betegséget és tünetet észlelve magukon felkeresik az egészségügyi intézményeket azt remélve, hogy hosszabb időn keresztül a szakemberek figyelme a betegnek vélt személyre terelődik.

A Münchausen-szindróma egy másik típusa a Münchausen by proxy nevezetű betegség, amely abban különbözik a Münchausen-szindrómától, hogy egy valójában egészséges családtagból beteget "farag" a hozzá közelálló személy. Habár ez az állapot ismeretlenebb terep, és nincs is sok ismert példa rá, de a legtöbbször a szülő csinál a saját gyermekéből beteget annak ellenére, hogy valójában semmilyen egészségügyi gond nincs a háttérben. Azaz, az ilyen esetekben nem is a gyerek a beteg, hanem a szülő mentális betegsége vetítődik ki a gyermekre.

Egy fiatal lány gyilkossága hívta fel mostanában a figyelmet erre a zavarra. A legtöbbször ugyanis ez a kóros viszony ki sem derül. Gypsy Rose egészséges gyermekként született, majd szülei válása után az anya nevelte, aki egyre több betegség tünetét figyelte meg lányán. Végül már tolókocsiba kényszerítette gyermekét és elhitette vele, hogy csakis lélegeztető géppel tud életben maradni. Jó darabig így éltek. Az anya még a munkáját is feladta, hogy "beteg" gyermekét gondozhassa teljes odaadással. Emellett számos kedvezményt, segítséget kapott szervezetektől. A lány nem volt értelmi fogyatékos, de anyja ezt is elhitette vele. Csak egy ideig működött, ugyanis a lány rájött, hogy lélegeztető gép nélkül is tud levegőt venni, és végtagjai is mozognak, igaz gyengék. A modern technika segítségével egyre világosabb lett számára, hogy nem is beteg, és az anyja tette őt ilyenné, kényszerítette ilyen helyzetbe. Az internet segítségével összeismerkedett egy fiúval, akit felbujtott a beteg elméjű anya megölésére. A szörnyű tett kiderült, mindketten börtönbe kerültek, de a lány azt vallotta, hogy még a börtön is nagyobb szabadság számára mint az, amiben az anyja tartotta.

Ebben az esetben az anya halt meg, de történhetett volna úgy is, hogy a gyermek hal bele az anyja mentális bajába. Talán azért nincs sok ismert hasonló Münchausen by proxy eset, mert a végtelenségig nem játszható el a nem létező betegség.  A gyermek értelmi fejlődésével egyre inkább fel tudják vázolni az orvosok számára azt, hogy mi és hol fáj.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)