Jump to content

Iskolaválasztás, kemény dió

2019. 06. 27. 19:00

Szülőnek lenni életre szóló hivatásvállalás, megspékelve nem kis felelősséggel, számos izgalommal, nehézséggel, és még ennek ellenére is vállaljuk, akarjuk, mert szülőnek lenni jó.

A megkezdődött nyári szünet leginkább a gyerekeknek kedvez, de a kisgyermekes családokban nehézséget okozhat a csemeték elhelyezése, a felnőtt jelenlétének biztosítása, hiszen még ha a nyári szabadságolással élni tudnak is, az csak a szünet töredékét fedi le a szülők részéről. A nagyobb gyerekeket már sokkal inkább magukra, otthon lehet hagyni, de a kisebbeket még nem.

Ahogy mondani szokták, kis gyermek kis gond, nagy gyermek nagy gond. Az óvodai évek nyugodt időszakot jelenthetnek a kicsiknek, hiszen az ott folyó munka még leginkább a játékra épül. Azt is tudjuk, hogy az óvodát mindenképp az iskola fogja követni, már csak az nem mindegy, hogy milyen iskola.

A szülők többségének fejtörést okoz, hogy hová írassa be gyermekét általános iskolába. A több lehetőség közül választani is nehéz, és az sem jó, ha helyben csak egyetlenegy lehetőség adott. Szerencsésnek érezhetjük magunkat, ha több és helybéli intézmény közül választhatunk, ugyanis iskolaválasztáskor számos szempontot figyelembe veszünk.

Fontos tényező a távolság, a jó megközelíthetőség, de még ezeket is felülírhatja az, hogy egy-egy intézmény mit tud nyújtani a gyerekeknek (és a szülőknek).

Már megtörtént az iskolákba való beiratkozás, de akik még előtte állnak, bizony már előre gondolkodhatnak ez ügyben.

A szülők természetes vágya, hogy mindent meg szeretnének adni csemetéiknek, így iskolából is a legjobbat szeretnék számukra választani. Ez nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy a legnívósabb iskolába íratják gyermekeiket. Az általános iskolába való beíratáskor nem kétséges, hogy a szülő dönt. A gyerkőc igényeihez is igazodva ugyan, de a távolság, az adottságok, a lehetőségek, az intézmény szemlélete mind olyan tényező, amely a szülők számára döntő lehet.

A szülő úgy hozhat jó döntést, ha már van választási lehetősége, hogy az iskolaválasztás előtt szemléli gyermekét. Figyelje meg, hogy mi érdekli. Ha a mozgás minden formájában jól érzi magát, akkor a sportiskola vagy tagozat valószínűleg jó választás lehet. Ha a kézügyessége erősebb a kortársainál, akkor a művészeti intézmény lehet a legjobb választás. Aki az idegen nyelvek tanulásában mutat erősséget, akkor egy kéttannyelvű, vagy magasabb óraszámban tanult idegen nyelvi képzésű osztály lehet a neki való.

Mindképp szükséges megtalálni gyermekeink erősségét, és azt erősíteni, abban motiválni. Még akkor is van a tehetségének megfelelően elfoglaltságot találni, ha az általános iskolában erre nincs lehetőség. Iskolán kívüli elfoglaltság keretén belül örömet okozhat gyermekeink számára az, amiben kiteljesedhet.

Amikor azonban iskolát választunk gyermekeink számára, érdemes személyesen ellátogatni a választható intézményekbe. Figyeljük meg a elszereltségeket, az intézmény elhelyezését, adottságait, és arra is koncentráljunk, hogyan vélekednek az i9skoláról más szülők, gyerekek. Figyeljük meg, milyenek az ott tanuló gyerekek arcát. Jókedvűek, mosolyognak? Szülőként a megérzéseink is irányíthatnak. Bízzunk abban és a láttottakban.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)