Jump to content

Az ősz sem a mélabút nyújtja

2019. 09. 11. 19:00

A gyerekek alaptevékenysége a játék. Ezt még az iskolában is igazzá kell tenni. A komoly munka után lazításként játéknak kell következnie. Tudja ezt minden szülő és pedagógus.

A gyerekek bárhol tudnak játszani, sőt bármivel. A szülők többsége annak örül, ha a gyermeke a természetben is megtalálja a lehetőségeket. A nyár ehhez éppen ideális, hiszen a kert sok mókát, játékot rejthet magában. A nyár ráadásul a nyaralások ideje is, így sok család kerekedett külföldi vagy belföldi útra, hogy újabb tájakkal, kulturális látnivalókkal gyarapodjanak.

Azóta már a kis és a nagydiákok is az iskolapadban ülnek, az évszak nyárból őszre váltott. Ez a természet rendje is, és még valószínűsíthető az is, hogy lesznek jobb idők. Mégis eljött az az időszak, hogy egyre inkább az otthonunkba kényszerülünk.

Szerencsére ez a gyerkőcöket egyáltalán nem zavarja meg, nem élik meg borúsan az őszt. A szülők már sokkal inkább, de bele kell csempészni olyan tevékenységeket, amely a hűvösebb napokat is szebbé teheti. Ha a gyermek boldog, akkor a szülő is az tud lenni.

Az ősz ugyan esősebb és hűvösebb, de olyan csodálatos színeket ad, emellett pedig olyan leveleket, terméseket is, amelyekből nagyon sok kreatív játék is kisülhet. A termések és levelek összegyűjtése eleve mozgásos feladat, amely mindenképp jó hatással van a gyermekek szellemi és fizikai egészségére nézve. Az ilyen együtt töltött idő pedig erősíti a kapcsolatot a szülők és a gyerekek között.

A gesztenye közkedvelt őszi alapanyag, amelyből jópofa figurák kihozatók. Amíg készülnek a különböző állatkák, addig jókat nevethet és beszélgethet a család. Mindeközben a tapintással fejlődik a gyermek idegrendszere, koncentrálnia kell a feladat elvégzésére.

Maga a természet adta alapanyagok összegyűjtése lehet örömteli program. Egy-egy kirándulást is lehet szervezni azért, hogy minél különlegesebb, színesebb, alapanyagaiban változatos gyűjteménnyel térjünk haza. Még ha nincs is konkrét ötlet azok felhasználására, gyűjtsünk. Vessünk fel ötleteket, hogy a gyűjteményből mit lehetne létrehozni. Hagyjuk, hogy szabadon szárnyaljon a gyerkőcök fantáziája. A képzelet erősítése is jó, de aztán ki kell térni annak megvalósítására is. Ez pedig egy újabb kihívás lehet mindenki számára.

Készülhetnek őszi képek, az ősz színeinek felhasználásával is, de ugyanúgy felhasználhatjuk a különböző alakú és színű leveleket. A levelek befestése után lapon maradó lenyomat szemet kápráztató, akár a falra kikerülő alkotás lehet.

Sőt, maga az avar összegyűjtése is lehet közös élmény. A színek, a levelek tapintása, azon való járás jó móka. A leveket, terméseket nem is muszáj bevinni, hanem még a gyűjtés helyén formákat lehet azokból kirakni. Egy fotót érdemes készíteni, hogy megörökítsük azokat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)