Jump to content

Testvérek közötti háború

2019. 11. 28. 19:00

A gyerekek szeretnek saját kortársaik társaságában lenni. Ahogy mondani szokták, gyermeknek gyermek a társasága.

Minden szülőt meggyönyörködtet, ha gyermekei jól megférnek egymás mellett, sőt egymással is jót tudnak játszani. Ám a béke, szinte biztosan nem tart örökké. Az óvodás társak között is előfordulnak viták, veszekedések, a testvérek közötti háború pedig olykor élesedik, máskor tűzszünetet hirdetnek.

Még a korban egymáshoz közelítő testvérek is nagy vitákat tudhatnak le, és ugyanúgy nagy esély van a veszekedésre akkor is, ha a korkülönbség nagyobb a gyerekek között.

Megnyugtatunk minden szülőt, hogy teljesen természetes a testvérek közötti vita, csak ezt megélni – akár minden nap - nehéz. Habár nagyon idegesítő megélni gyermekeink veszekedését, mégis szükségesek. Mint tudjuk, a család a gyerekek legelső nevelő közege, de nemcsak a felnőttek nevelnek, hanem a testvérek is. Igaz, hogy ennek nincsenek tudatában a gyerekek, de a veszekedések, a közös játékok, beszélgetések is hatással vannak mindegyik gyerkőcre.

A testvérek közötti veszekedések a szülők számára idegőrlő események, amelyet a legapróbb tettek, szavak, történések is kiválthatják. A veszekedések azonban nemcsak szükségesek, hanem hasznosak is, mert megtanulnak kiállni saját magukért, megvédhetik az igazukat, sőt megtanulnak érvelni is.

A veszekedéseknek sokszor csupán annyi a funkciójuk, hogy az egyik, a másik, vagy mindkét szülő figyelmét felkeltsék a gyerekek. Nem ritka, hogy a veszekedések akkor alakulnak ki, amikor a szülők elfoglaltak, tehát akár manipulációként is felhasználhatják.

Minden fegyelmezés ellenére is előfordulhat, hogy az ellentétek nemhogy nem csitulnak a testvérek között, hanem mintha erősödnének is.

Habár tanulni lehet a veszekedésekből, azonban nem jó és nem is helyes. Ahhoz, hogy ezt tudatosítani tudjuk a gyerekekkel, mutassuk meg, hogy ennek következményeik lehetnek. A házimunka arra is kiváló, hogy a saját környezetükre igényesebbek legyünk, de a frusztrációt és a feszültséget is csökkentheti, ráadásul, amíg a házimunkát végezzük, addig elgondolkodhatunk dolgokon. Ez a testvérek esetében is így lehet. Egy-egy veszekedés után húzzanak a már előre legyártott papírok közül olyat, amelyen valamilyen házimunka szerepel. Mindegyik testvér húzzon a feladatok közül, így lesz igazán hatékony annak megtanítása, hogy a veszekedés nem a legjobb megoldás.

A feszültséget csak fokozni lehet szülőként, ha összehasonlítjuk a gyerekeket, és valamelyik testvér előnyös tulajdonságával példálózunk. Célszerűbb megtalálni úgy a gyerekeken a fogást, hogy mindegyikben a jót erősítjük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)