Jump to content

Gyerekvállalás után

2020. 04. 23. 19:00

Egy várandósság lehet „véletlen” és beletelhetnek évek, mire megfogan egy várva várt életke. A legoptimálisabb persze, ha a család várja és örül az új jövevénynek.

Nem minden esetben ennyire rózsaszínű az élet. Egy már végét járó kapcsolatban egy baba érkezése sem biztos, hogy megmenti azt. Még a jól működő párok életét is nagyban megváltoztatja az, ha megszületik a kisbaba. Van, ahol a csecsemő érkezése előtt elválnak a szülők útjai, míg más esetben a babára koncentrálás annyira szétválasztja a szülőket, hogy később már nem is képesek a kapcsolat fenntartására. Minden változás ellenére azonban egy kisbaba születése összekovácsolja az anyát az apával.

Nehézségek még a legrózsaszínűbb életben is vannak. A baba születése mindenképp óriási történés, és bár lehet fájdalmas, hosszú a szülés, az egészséges csecsemő látványa minden fájdalmat elmulaszt. Így van ez más nehézségek esetén is. Az éjszakázás, a pihent alvás hiánya kimerítő, de ha a férfi is igyekszik kivenni a részét, hogy párját segítse, akkor csak erősödik a kapcsolat. Közösen kell keresni a megoldást mindenben, és ha nem is egyenes az út, de együtt kiegyenesíthetitek.

Az első gyermekes szülőkre fokozottabban igaz lehet, hogy egy kisbaba érkezése eléggé felborítja a családok életét. A megfelelő kommunikáció mindenkor nagyon fontos, ám akkor sem lehet elhanyagolni az egymással való törődést és beszélgetést, amikor sok a teendő a kicsi körül. Ez nem lehet indok. Találni kell arra módot és lehetőséget, hogy a szülők egymásra tudjanak figyelni, tudjanak beszélgetni.

A beszélgetésen túl az intimebb együttlétre is időt kell szentelni, hiszen ilyenfajta igénye is van mindkét félnek. Igaz, hogy a szex is más lesz, legalábbis a szülést követő időszakban, de ez arra ad lehetőséget, hogy ismét felfedezzék egymást, újdonságokat vezessenek be.

Mindenképp megváltozik az élet, ha baba születi a családba. Ezt jobb elfogadni, és jobb ahhoz alkalmazkodni, mintsem a gyermek előtti időszak után vágyakozni, mert az már elmúlt. Igen, sok mindenben a babához kell alkalmazkodni, de milyen csoda az, hogy egy új jövevénnyel gyarapodott a család. Lesznek kisebb-nagyobb hullámvölgyek, a babázás örömét mégiscsak élvezni kell.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)