Jump to content

Szorongáscsökkentő játék, elő a gyurmával

2020. 04. 23. 19:00

Még a szülők is beszállhatnak a játékokba, hiszen a közös és élvezetes időtöltés mindenkinek jót tesz.

A bezártság most eluralkodhatott azokban a szülőkben, akik hetek óta kisebb és/vagy nagyobb gyermekeikkel otthon vannak. A koronavírus-járvány miatti kötelezővé tett otthonlét miatt az oktatási intézmények is bezártak. Az ovis, az alsóbb évfolyamokba járó gyerekek kedvelt játéka a gyurma, de még a nagyobbak és a felnőttek is kikapcsolódhatnak egy kis gyurmázással.

Már az is jó és közös szórakozás lehet, hogy az otthon elkészíthető gyurmát együtt csináljátok meg, de a bolti gyurmából való alkotás öröme sem kisebb.

A gyurma képlékenysége arra ad lehetőséget, hogy a színes gyurmákból különböző figurákká formálódjanak. A gyurmázás tehát kézműves tevékenység, az abból készült alkotások a gyerekszoba és az otthonunk díszeivé is válhatnak, vagy használat után visszakerülhet a dobozába, hogy egy másik alkalommal újra elővehessük és jót szórakozhassunk.

A gyurmával való játék és időtöltés nemcsak azért hasznos, mert hatékonyan és élvezetesen tölti el a gyerkőc a szabadidejét, de közben alkot. Ez a tevékenység pedig egyben fejleszt. Méghozzá jó hatással van a szem és kéz koordinációjára, finomítja a mozgást, hiszen a gyurmát ujjbeggyel, tenyérrel alakítjuk, összeillesztjük, sodorjuk, ezáltal a gyerekek finommotorikus mozgására is jó hatással van. Habár ez egy játék, de később is fontossága lesz az iskolai tanulás során. Az ujjak erősödésével könnyebben megy majd az írás, de még az olvasás is.

A gyurmázás kellemes játék, és a memóriafejlesztést is segíti, hiszen egy alak megformázásakor az emlékeket szükséges előhívni ahhoz. A szülő is beszállhat a játékba, és közösen találhatják ki, hogy mit formázzanak meg. A gyurmázáshoz elő lehet hívni a fantáziát.

Bármit meg lehet formázni a gyurmából. Olyan lényeket is, amelyek nem is léteznek, és ez a gyerekek képzelőerejére, kreativitására ugyancsak nagyon jó hatással van.

Amikor a gyerekek gyurmáznak, konkrét formát kezdenek ölteni azok, amit alkotni szeretnének. A különböző testrészek kialakításakor pedig jobban kitűnnek az arányok vagy aránytalanságok és azokon lehet finomítani, így az arányérzéket is fejleszti ez a játék.

Amíg a gyerekek gyurmáznak, jól elfoglalják magukat, de mindenközben megszabadulhatnak belső feszültségüktől, szorongásuktól. A gyurmafigurák készítésekor, a gyurma alakításának folyamatával oldható a stressz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)