Jump to content

Egyedül, és mégis jó

2020. 07. 15. 19:00

Ami a gyerekek számára boldogság, az a szülők számára óriási fejtörés is lehet. A nyári szünet pontosan ilyen lehet.

A nyári szünet időtartama és a szülők szabadságának hossza a legtöbb esetben nem esik egybe, ezért táborozás, nagyszülők, egyéb családtagok felügyeletét vesszük igénybe addig, amíg nem tudunk szabadságra menni.

Amikor végre élvezhetjük a munkanélküli heteket, valószínűleg a nyaralást is arra az időszakra tervezzük. Ha tervezünk idén külföldi vagy belföldi nyaralást, akkor sem kell azon aggódnunk, ha gyermekünknek nem tudunk a nyári szünet minden napjára izgalmas és aktív programot biztosítani.

Az egyke gyerekek szülei különösen késztetést érezhetnek arra, hogy állandóan lefoglalják a csemetéjüket, pedig minden gyerkőcnek szüksége van arra, hogy maga legyen és feltalálja magát akkor is, ha nincs körülötte senki sem.

Az önálló játékra érdemes rászoktatni gyerkőceinket, és még csak rossz szülőnek sem érezni magunkat akkor, ha ezt a gyakorlatban is megvalósítjuk. Csak előnyére válhat a gyerekeknek, ha egyedül is képesek magukat lefoglalni. Azt azért figyelembe kell venni, hogy minél kisebb egy gyermek, annál rövidebb idő az, hogy egyedül is ellegyen. Mégis, ameddig jól elvan egymaga a kicsi, hagyni kell.

Nem kötelező minden pillanatban szórakoztatni gyermekeinket. Az önálló játék ráadásul több ponton fejleszti a gyerekeket. Azáltal, hogy hagyjuk, hogy egyedül legyen játékaival, arra serkentjük, hogy használja képzelőerőjét. A fantázia beindulásával hihetetlen élményeket élhetnek meg, amelyből kár lenne kizökkenteni.

Az egyedüli játék nem jelenti azt, hogy csendben van, nem beszél senkihez. Habár egyedül marad a gyerkőc, de azt nem jelenti, hogy némán játszik. A képzelőerőjével olyan közeget teremthet magának, amelyben több szereplő feltűnhet és azok hangján beszélve csiszolódik kifejezőkészsége, szókincse, javul kiejtése. A játék közben olyan, a valósághoz is haszonlatos szituációkat teremthet magának, amely egy-egy valóságban is megélt problémára keresi a megoldást. Nemcsak a problémamegoldásban szerez jártasságot, de ezáltal a benne felgyülemlett feszültségtől is megszabadulhat.

Amikor egy gyermek egyedül játszik, akkor élvezheti a szabadságot, nyugalmat adhat és növelheti a magabiztosságát is. Nem ijed meg, ha a helyiségben csak egymaga tartózkodik, hiszen tudja, hogy szerető család veszi körül, csal épp nem minden szempár rá irányul.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)