Jump to content

Nagy levegő, bent tart, kifúj, beszél

2020. 08. 10. 19:00

Kedves szülök! Emberek vagytok, véges idegrendszerrel, és ha imádjátok is gyermekeiteket, de ugye hogy vannak pillanatok, amikor lakatlan sziget után áhítoztok?

Teljesen természetes, ha a készletek kimerülnek, így a szülők idegrendszerével is történhet így. A gyermekeink az életünk, de van, hogy olyan rossz napokat élünk meg együtt, hogy legszívesebben szeretnénk egyedül maradni. Bármennyire is élünk, halunk gyermekeinkért, ne nehezteljen magára senki, ha felmerülnek benne ilyen érzések. A szerelmünket is szeretjük, mégis tudunk vele veszekedni is. Így van ez gyermekeinkkel is. A gyerekek életében amúgy is vannak nehezebb időszakok, amely nehézséget okozhat mindenkinek. Nincs mese, ezeket túl kell élni.

 

Végy mély lélegzetet!

A legrosszabb, amit csak tehetünk, hogy felindultságból cselekszünk. Hatalmas önuralomra van szükség, hogy neki ne támadjunk gyermekünknek. Nem mondjuk, hogy ez könnyű, sőt, hatalmas tudatosságra van szükség. Mégis azt tanácsoljuk, hogy az ordibálás és a dühöngés helyett válasszuk a szeretet erejét. Nehéz, de gyakorlással igencsak jól alkalmazható technikává alakulhat. A kritikus helyzetekben ne cselekedjünk azonnal, hanem lélegezzünk jó mélyen többször is. Belélegez, kifúj. Ezzel szinte kileheljük magunkból a negatív energiák java részét, és ez a néhány másodperc arra is lehetőséget ad, hogy átgondoljuk mit is mondjuk gyerkőceinknek. Mindenképp válasszuk a szeretet erejét, amely megnyilvánulhat szavakban, de egy szavak nélküli ölelés is oldhatja a gyerekben való feszültséget is. Nemcsak a felnőtteknek lehet nehéz és rossz napjuk, hanem bizony a gyerekek is megélhetik azt.

Ezért érdemes szeretettel felé fordulni, mert nem fokozzuk benne tovább a stresszt. Talán ezzel a reakcióval éppen azt érjük el, hogy kiadja magából azt, hogy mi bántja, mitől viselkedik úgy, ahogy nem kellene. Fordítsuk át az ingerült pillanatot olyanná, hogy a gyerekek beszélgetés, fizikai kontaktus hatására megnyíljanak nekünk. Elmondhatják azt, hogy mi bántja őket és ez a közös megoldás megtalálására is lehetőséget ad.

Cseppet sem egyszerű ezt kivitelezni olyan ingerekkel, feszültséggel teli világban, ahol a szülőknek egyszerre több fronton is helyt kell állnia, de nem lehetetlen, és gyakorlással mindenki előnyére válhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)