Jump to content

Miért érezzük olyan kínosnak a felvilágosítást?

2020. 08. 11. 19:00

Az életünk természetes velejárója a szexualitás. A leghőbb vágyunk, hogy meghitt, szerelmen alapuló kapcsolatban valósuljon meg. Természetes, de arról beszélni már kevésbé az.

beszélgetést érdeklődő gyermekeinkkel kell megejteni. Márpedig ennek is eljön a maga ideje, és inkább a szülőktől tudjanak meg fontos információkat, mint az internetről, más forrásból. Bármennyire is igyekszünk a kényes témát elkerülni és az ismereteket átadni számukra, megpróbáljuk időben ezt a lehető legjobban kitolni.

Márpedig szexuális kapcsolatra volt szükség ahhoz is, hogy egy gyermek megszülessen, sőt lényegében szexualitás veszi körül a gyerekeket. Az utcán sétálva is láthatunk egymást megcsókoló párokat, a filmek, de még a mesék is tartogathatnak szerelemmel átitatott részeket és az erotikus jelenetekre is sokkal kíváncsibban reagálnak a gyerekek. Egyszóval nem tudjuk őket megkímélni a szexualitástól és nem is kell. Sőt, a legokosabb, ha idejében, a gyerekek életkorának megfelelő módon, akár többször beszélgetünk a gyerekekkel. A felvilágosítás egy olyan kritikus kifejezés, amelytől a legtöbb szülő nagyon tart, pedig amire a szülők ráveszik magukat arra, hogy beszéljenek a szexről, a nemiségről gyermekeikkel, ők már több információval vannak felvértezve, mint azt mi gondoltuk volna. Ez a tudás származhat kortársaiktól, idősebb testvérektől, és természetesen nagy szerepet játszik ebben az internet, az okos eszközök használata is.

A szex az életünk része, hiszen ennek köszönhetjük gyermekeinket is, mégis olyan nehéz velük éppen erről a témáról beszélni. Márpedig a gyerekeket érdekli, és ha még van merszük ezzel kapcsolatosan kérdést intézni hozzánk, akkor tiszteljük meg őket a normális, koruknak megfelelő válaszokkal. Nem muszáj minden abba az egy beszélgetésbe belesűríteni, mert akkor egy erőltetett, „legyünk már rajta túl” beszélgetés lesz a vége. Ezután ne csodálkozzunk, ha gyermekünk nem fog hozzánk fordulni bizalommal. Márpedig ez lenne a lényeg. Gyermekeink számára abszolút érzelmi támaszul kellene szolgálni, hogy majd alkalom adtán kérdéseikkel, bajukkal, szerelmi bánatukkal is felkeressenek, mert tudják, hogy nálunk menedékre, segítségre, beszélgetésre találnak.

A szerelem, a szex lényegében a világ egyik legnagyobb hajtóereje, és ezt ösztönösen tudják a gyerekek is. Ráadásul azért, mert nem kérdeznek sok mindent, valamiféle fogalmuk már kicsiként lehet a témában.

Ne az legyen a legfőbb célunk szülőként, hogy a szexualitást gyermekeink minél később éljék át, hanem azt megfontoltan, biztonságosan éljék meg akkor, amikor elérkezettnek látják arra az időt. Addig azonban vértezzük fel őket ismeretekkel, mélyítsük el kapcsolatunkat mély beszélgetésekkel, hogy akkor is felkeressenek bennünket, ha ebben a kényes témában is szükség van ránk, mint tanácsadókra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)