Jump to content

Jó a kosz

2020. 08. 18. 19:00

Abban a világban élünk, amikor a hirdetések, a reklámok java része a baktériumok, kórokozók számának minimalizálását megcélzó készítményekkel rukkol elő.

Szappan, tusfürdő, tisztítószerek segítenek a kórokozóktól való minél hatékony megszabadulásban. Való igaz, hogy egy izzasztó nap után jól esik lezuhanyozni és illatossá válni, de az sem a legjobb, ha az otthonunkat és a bőrünket is állandó vegyi hatásnak tesszük ki.

A baktériumok nemcsak a bőrünkön lévő természetes utazók, de a bélrendszerünk, az egész szervezetünk tele van velük. Ez így jó akkor, ha a megfelelő mennyiségű baktérium van jelen. Gondot az okoz, ha egy bizonyos baktérium valami oknál fogva elszaporodik, amely már betegség formájában ütközik ki. Az otthonára, magára és környezetére is igényes személyek fontosnak tartják a higiéniát, de még inkább igaz lehet ez akkor, ha babát vár. Annak ellenére is igaz ez, hogy él a közhiedelemben egy olyan mondás, miszerint a gyerkőcnek egy éves koráig 1 kilónyi koszt meg kell ennie, mert akkor lesz egészséges. Természetesen ettől óvjuk a kicsiket, és mindenféle módon igyekszünk az egészségüket védeni. A gyakorlott szülők azonban azt is tudják, hogy hiába vagyunk mindig gyermekünk mellett, a szemfülesség ellenére is összekoszolhatja magát, ruháját a gyerkőc. Nehéz összeegyeztetni szülőségünknek azt a mivoltját, hogy engedni kell a gyerekeket megismerkedni a környezetükkel, amely bizony kosszal jár, és tisztaságban tartani a gyerekek ruháját. Pláne akkor, ha adott esetben egy új cipőről, nadrágról, felsőről van szó, amit most először visel a kicsi, és nem sokkal később akár már mehetne is a szennyesbe, még rosszabb esetben pedig egyenesen a kukába.

Szülőként máshogy tekintünk a maszatolásra

Néhány generációval korábban a legtöbb gyerkőc a nagyszüleinél, táborokban töltötte a nyár nagy részét. A házi- és haszonállatok közelsége természetes volt, mint ahogy a mezítlábas járkálás is. Ez kosszal, piszokkal járt, de kiváló szórakozást biztosított. Ma is vannak szülők, akik engedik, hogy gyermekeik megtapasztalják milyen pocsolyában ugrálni, sarat dagasztani, mezítláb kergetni a lepkéket, fára mászni. Sérülések és piszok kísérheti az ilyen alkalmakat, de sokat is tapasztalhatnak a gyerekek. Sőt fejlődnek is ezáltal. Szülői mivoltunkban kissé nehezebb elfogadni, hogy a nemrég tisztán gyerkőcre adott ruha akár néhány percen belül mosásra van ítélve, mégis engedjük gyermekeinket, hogy tapasztalatot gyűjthessenek.

A gyerekek ugyanis játék során szereznek tapasztalatot a világról. Ez azt is jelenti, hogy roppant kíváncsiak, mindent meg akarnak tapasztalni és ehhez az érzékszerveiket is használják. Megszaglásszák, megkóstolják, kezeikbe fogják. Habár ennek megvan az a veszélye, hogy kórokozókkal találkoznak, közben megismerik a különböző textúrákat, anyagokat. Érzékelik, hogy milyen a hideg, a meleg, a csúszós, a ragadós. Engedni kell, hogy a gyerekek ne csak kóstolás útján tapasztalják meg az ételeket, és ne csak az ízek és illatok formájában, hanem az étellel való játék során az ahhoz való hozzáállásuk is más lesz. Eközben tudják majd beazonosítani az ízeket, fejlődik a kézügyességük, a mozgásuk, kreativitásuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)