Jump to content

Extra kemény időszakon túl

2020. 10. 01. 19:00

Még alig egy hónapja járnak a gyerekek iskolába, de már érezhetjük magunkat nyúzottnak, fáradtnak. Ez igaz lehet a gyerekekre, de a szülőkre is.

A digitális oktatás egészen más feladatokat adott a szülőknek, mint azelőtt. Ha a koronavírus-járvány előtt is odafigyeltünk gyerkőceink előmenetelére, a tanítás ennyire nagy szerepet nem kapott az életünkben. A tanévet digitális oktatással zártuk le, az új tanévet pedig hagyományosan indítottuk, de az óvintézkedések figyelembevételével. Szülő, ha szülővel találkozik, bizonyára előtérbe kerül az iskola témája. Már egy hónap eltelt azóta, hogy az iskola megkezdődött. Hagyományos indítás volt, de fontos egészségügyi szabályokat kell betartani annak érdekében, hogy a koronavírus terjedését meggátoljuk. A maszk használata kötelező, a nagyobb iskolai rendezvényeket eltörölték, a másfél-két méteres távolságot igyekeznek betartani, mindeközben a szülők aggódnak, hogy vajon elrendelik-e újból az otthonról való tanulást?

 

Nagyon sokakban mocorog ez a kérdés, hiszen ez nagyban befolyásolja az emberek munkáját is. Az újabb hullám tudata is bizonytalanságot és félelmet kelt sokakban, mert a kicsi gyermekkel való otthonról tanulás jelentheti egyben a munka elvesztését is. Aki pedig otthonról dolgozott és olyan szerencsés volt, hogy a koronavírus-járvány mellett sem veszített el azt, mert otthonról tudott dolgozni, még az is mondhatja azt, hogy jobb, ha a gyerekek a suliban vannak, a szülők meg a munkahelyükön dolgoznak, mert így könnyebb. Látszólag és elméletben volt az „hűűű, de jó”, hogy home office-ban dolgozhattak a szülők. Sokan nagyon nehezen tudták megvalósítani a tanulás/tanítás folyamatát és a párhuzamosan történő munkavégzést. Akinek volt arra lehetősége, hogy a munkavégzésének idejét saját maga szabályozza, az is kora reggel vagy este tudott dolgozni, így a napok igencsak megnyúltak. Egyszóval, a legtöbben megszenvedtük a karantén időszakát.

Sok családban teljesen egyértelmű volt, hogy a gyerekekkel az anya marad otthon, amely a munkahely elvesztését vagy táppénzt, szabadságot jelentett az anyáknak. Mind lelkileg, mind fizikailag kimerítő tavaszt jelentett sok anyuka számára. A karantén időszak után sokak keresték újra önbizalmuk és biztonságuk érdekében is az új munkahelyet. A nők munkaerőpiaci helyzete ennek köszönhetően romlott. Azok a férfiak, akik otthonról tudtak dolgozni, talán sokkal intenzívebben  segítette be a gyermeknevelésbe és a házimunka végzésébe.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)