Jump to content

Gyermeknevelési elvek előtt és után

2020. 12. 09. 19:00

Minden kislány gyermekkori álma, hogy egyszer feleség és anya legyen, és már akkor megálmodhatják esküvőjük akár apró részleteit.

Az illúziók ápolása, táplálása, a jövő előre vetítése nemcsak gyermekkori képzelgés, azt felnőttként is tele vagyunk elképzelésekkel. Sőt mi több, elvekkel vagyunk felvértezve, hogy milyen lesz majd, ha anyák leszünk, ha gyermeket nevelünk. Egészen addig lehet, hogy érvényben maradnak ezek, amíg meg nem születik első gyermekünk. Rájövünk arra, hogy amit gondolunk és ami a gyakorlatban történik, az olykor nagyon messze áll egymástól.

 

Rugalmasan

Az anyaság titka az, hogy ne ragaszkodjunk görcsösen az elképzeléseinkhez, mert akkor kikészítjük magunkat, és nem a kisbabánkkal foglalkozunk, hanem az elveink hajkurászásával. Már a várandósság során nagyon sokat változik a nő. Nemcsak fizikailag, hanem érzelmekben, meglátásban, gondolkodásmódban is. A fontossági sorrend egyik pillanatról a másikra módosul az anyában. Az eddig is meglévő hormonok olyan mennyiségben szabadulnak fel az anya testében, amely már a terhesség során jelentkezik, de igazán a szülés után.

Hová lesznek az elvek?

A várandósság általában várva várt esemény még akkor is, ha váratlanul érkezik az utód. Azonban ez akkora hatalmas változással jár, amely a nő fizikai mivoltját is érinti, de a jövőt is. Van ebben valami félelmetes. Mindenképp jól szeretné csinálni az anya, a szülők. Még mielőtt a nevelésen járna az eszük, addig túl kell lenni a szülésen, amely ugyancsak félelmetes lehet.

Aztán persze számolni kell azzal is, hogy az éjszakák nyugalmát felválthatja a hajnali etetés, a többszöri ébredés, és az is lehet, hogy a sors egy sírós, nyűgös babával áldja meg a családot. Ingerültek, bizonytalanok és elveszettek lehetünk és elgondolkodunk azon, hogy hová tűntek az anyaságról, a gyermekvállalásról azok a magasröptű gondolatok, amelyeket azelőtt gondoltunk? Mintha nem is önmagunk elvei lettek volna azok. Amikor már kezdünk beleszokni a szülőség rejtelmeibe, akkor azért visszakúszhatnak a régen megalkotott gondolatok és azok szerint is cselekedhetünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)