Jump to content

Kiégve, boldogtalanul és bizonytalanul

2021. 03. 24. 19:00

Tavaly nagyon új helyzet elé állított sokakat a digitális oktatás. Hiába bíztunk abban, hogy idén ez nem lesz így, ismét sok szülő találta magát tanítói, tanári szerepbe is kénytelenek voltak belebújni akaratuk ellenére.

Tavaly tavasszal azt hittük, hogy ez egyszeri alkalom lesz. Betartottuk az előírt korlátozásokat annak reményében, hogy a vírus vihara minél hamarabb elüljön. Tavaly nyáron már majdcsak visszaállt a normál kerékvágás, de ősztől ugyanabban találtuk magunkat, mint azelőtt. Némi könnyebbséget jelentett a szülőknek, hogy az alsó tagozatos gyerekeket engedték iskolába, így a betűk írásának megtanítását nem a szülőknek kellett magukra vállalniuk. És lám, most megint ott tartunk, mint egy éve. Éppen egy évvel ezelőtt vonultunk karanténba és most megint nagyon hasonló állapotban találhatjuk magunkat.

Egy nőre többfére szerepet oszt a sors. Egyszerre lehet társ, anya, munkatárs és ezek mindegyikén meg kell felelni. A koronavírusos időszakban mindezek mellé még tanítóvá, tanárrá kellett az édesanyáknak válniuk. Ebbe a szerepben találta magát sok édesapa is. Együtt próbálták leküzdeni a nehézségeket és az iskolai tanulnivalókat gyermekeik számára átadni. Az otthon tanulás eleve nagy terhet rótt sok családra, csakhogy ezzel nem volt kimerítve a paletta, hiszen szülők egy része a munkavégzés után tudta csak betölteni a tanári szerepet, míg mások a home office munkavégzés közben is a betűket kerekítette kicsi gyermekével. Egyik megoldás sem könnyebb vagy jobb. Ugyan irigylésre méltó lehet az, hogy a munkavégzés is otthonról történjen, így többet legyen együtt a család, de ez ennél sokkal cifrább.

Jóban a rossz

Való igaz, hogy több időt töltenek most családok együtt, de ez a kényszerűség jegyében zajlik. Muszáj. Egyre komolyodik a vírus teremtette helyzet. Hiába az oltás, a maszkviselés és a korlátozások, felmenő ágban van az újabb megbetegedések és halálozások száma. Ez ugyancsak terhet ró mindenkire. Ha nem a bezártság érzete kelt rossz érzést az emberben, akkor a szeretteink és a saját egészségünk miatti aggályokkal kell megküzdenünk.

Nagyon nehéz megmaradni minden szerepben olyan stabilan, ha az ember nem kap segítséget. Sok anyuka érzi az ereje végét már most. Nemcsak a munkájában, de akár az anyaságban is megmutatkozhat a kiégés jele. Ez még inkább igaz azokra, akik mögött nincs kellő támogatás, segítség.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)