Jump to content

Elmaradt a nagy kedv

2021. 05. 28. 19:00

Megéltük három hullámát a koronavírusnak. A vakcina beadatásával elértük, hogy mára már egyre nagyobb a szabadságunk.

Kényszerből kellett otthon maradnunk. A minél kevesebb személyes érintkezés érdekében azon a munkahelyen, ahol lehetséges volt, bevezették a home office megoldást, így sokan saját otthonukból tudtak dolgozni. Az oktatást is otthoni körülmények közé szorult. Egészen más mederbe terelődött az életünk, és a korlátozásokat mindenki megtapasztalta. Az összezártság vált jellemzővé. Aki el is járt a munkahelyére dolgozni, hétvégén biztosan otthon és együtt kellett tölteni az időt a családdal.

Éppen ebből gondolták úgy, hogy ez az időszak bizonyára olyan népességugrást fog eredményezni, amelyet eddig talán nem is tapasztaltunk. A kényszerített együttlét miatt azt gondolták, hogy megnövekszik a babák születésének száma. Nem kell ehhez kutatónak sem lenni, hogy mi is erre a következtetésre jussunk. A valóság azonban egész mást mutat.

Oda a baby boom

A szakemberek sem egyöntetűen jósolták a babaszületések megsokszorozódását. Köztük voltak olyanok is, akik pesszimistábban álltak a járványhelyzethez és a korlátozásokhoz. Ők voltak azok, akik a kényszerű együttlétben nem a szexualitás fellobbanását és a gyermekvállalási kedv megnövekedését valószínűsítették, hanem ennek ellenkezőjét. Azok, akik arra vártak, hogy a pandémiás időszakban megnövekszik a gyermekáldás száma, azok tévedtek. Már tavaly nyáron megkezdték az adatok elemzését, amelyből kiderült, hogy bizony, nemhogy több, de kevesebb baba született. Amerikában legalábbis. Igaz volt ez Európára is.

Hová lett a kedv?

Egyes kapcsolatoknak lehetséges, hogy nem tett jót az összezártság és talán még a válások számában is mérhető ez. Nem a szexuális vágy hiánya okozta azt, hogy kevesebb baba született szerte a világban a koronavírus-járvány ideje alatt. Más ennek az oka.

A tudatos családalapításban gondolkodók többsége úgy látta jobbnak, ha ezt a tervüket elhalasztják mindenki egészsége érdekében.

 

Természetes

Egy ilyen horderejű világjárvány esetében azonban természetes az a folyamat, hogy nem a szaporodáson jár az ember esze. Az ilyen járványok vagy a gazdasági válságok mind lelassítják a népesség növekedését, de az is megfigyelhető, hogy amint vége van a nehéz időszaknak, úgy nő meg a kedv a gyermekvállalásra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)