Jump to content

Hogy könnyebb legyen az élet

2021. 06. 11. 19:00

Szülőként hatalmas a felelősségünk abban, hogy a lehető legértékesebb embert adjunk ki a kezeink közül. A szociális kapcsolatok végig kísérik az ember életét és fontos szerepe is van az életünkben.

A gyermekek legszűkebb és elsődleges szocializációs közege a család, amely később fokozatosan bővül. A szülőktől látott és tanított mintákat tanulják meg az utódok, amely mellé a bölcsőde, az óvoda és az iskola társul. Akármilyen tudatosan és jól neveljük gyermekeinket, mindenre nem tudjuk őket felkészíteni. Burokban sem tarthatjuk őket csak azért, hogy mindentől megvédjük. Az élet velejárója, hogy történnek jó és rossz dolgok is. Azt szükséges megtanítanunk a gyerkőceinknek, hogyan tudják ellensúlyozni a rosszat, amit életük során tapasztalnak. Úgy lehetséges ez, ha arra motiváljuk őket, hogy…:

Azt add, amit kapni szeretnél

Az élet visszaadja azt, amit te adtál. Ha az jó, akkor jót kapsz. Érdemes erre tanítani a gyerkőcöket, hiszen így teremtenek maguknak élhető világot.

Neked is vannak gondolataid, azt kövesd

Amikor már kisebb vagy nagyobb csoportokhoz is tartoznak, akkor is észben kell tartaniuk azt, hogy bízzon a saját értékítéletében. Ha valamit nem vél helyesnek, csak azért mert a csapat néhány tagja megteszi, neki még nem szükséges.

Számolj el 10-ig

Bármikor érhet felháborító dolog, de dühből reagálni a legrosszabb. Szülőként is példát kell mutatni abban, hogy a dühöt hogyan kezeljék. A „számolj el 10-ig” vagy „aludj rá egyet” nem véletlenül született tanácsok.

Szeresd önmagadat

A legnagyobb pajzs, amivel a gyermekeinket felvértezhetjük, az, ha elfogadtatjuk magukkal a gyermekeinket. Abban a testben szükséges élni, amibe születtünk. Azon némileg lehet korrigálni, de inkább azon kell dolgozni, hogy elfogadjuk magunkat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)