Jump to content

Természetidegen gyerekek

2021. 07. 01. 19:00

Természetes, ösztönös vágyunk, hogy gyermekeinket a lehető legjobb környezetben neveljük fel és meg tudjunk adni nekik mindent.

Mindent persze lehetetlen megadni nekik, de attól még tényleg arra törekszünk, hogy gyerkőceinknek a lehető legjobb legyen a gyermekkora, mert így abban bízunk, hogy a társadalom értékes és hasznos felnőttjeivé válnak majd. Sokan még a gyermek születése előtt megfogadják, hogy ők bizony nem adnak telefont a gyermekeik kezébe, amíg csak lehet. Fontos, hogy a nekik való játékokkal fejlődjenek, valamint, hogy minél többet tartózkodjanak a szabadban.

Erre valóban igénye van a gyerekeknek, de legalább ilyen nagy hatással vannak rájuk a modern technikai eszközök. Most, amikor az iskolás gyerekek az otthoni, digitális oktatásra voltak rákényszerítve, kötelezően tartották kezeikben a telefont, vagy ültek számítógép elé. Az a gyerkőc, amelyik számára a technika varázsa nem tett akkora hatást, mint másoknál, valószínűleg vágytak is a természet közelségére és a természetben való játékra, azonban sokakat már korábban beszippantott az internet világa.

Egyes gyerekeket teljes gőzzel magával ránt a technikai fejlődés eszköze, az online világ lehetősége, míg sok család azért dolgozik és küzd, hogy maguknak zöld területet tudjanak megteremteni. Már a házvásárlás, építés, bérlés során is fontos tényező, hogy a ház rendelkezik-e kerttel, zöld területtel. Sőt, még a letelepedésben és a várostervezésben is fontos tényező, hogy milyen növényekkel telepített parkok, területek vannak, amelyek vonzóbbá teszik a települést.

A tudomány szerint az ember ösztönösen vonzódik a természethez. Felnőttként tapasztalhatjuk, hogy ha már elegünk van mindenből, az erőnk végét járjuk, akkor elég a kertbe kiülni, a parkban sétálni, vagy akár fát ölelni, és megváltozik a szemléletünk. A problémáink nem oldódnak meg, de mintha visszatértünk volna a gyökereinkhez, ahonnan fontos és nélkülözhetetlen energiapótláshoz jutottunk.

El kell fogadni, hogy gyermekeink egészen más világban élnek, mint amelyet mi, vagy elődeink tapasztaltak. Más hatások és ingerek érik. Ezek között sok olyan van, ami a klímaváltozással kapcsolatos negatívum. Talán ez is némi félelmet válthat ki a gyerekekből, de azt is figyelembe kell venni, hogy sokuk betondzsungelben él, és a vidéki nagyszülők, rokonok, barátok látogatásakor jutnak némi természet által nyújtott ingerhez, ami viszont ha nem is teljesen idegen, de nem általános az életükben. A nagyvárosi élet során sem szabad megelégedni a közvetlen környezettel, hiszen mindenhol léteznek zöld területek, amelyek sokat nyújtanak, ha megismertetjük a gyerekekkel is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)