Jump to content

Nem olyan jó buli az iskola

2021. 10. 26. 19:00

Még alig kezdődött el az iskola, de a gyerekek egy része nemcsak unja, hanem utálja is. A reggelek kész rémálommá válhatnak, ha elfajul az iskolaundor. Nálatok is jelen van?

Éppen jókor jött az őszi szünet. Október végére már kellően elfáradnak a gyerekek a tanulástól, ugyanakkor némelyik szülő is pontosan így érzi magát. Az iskolába járás nem akarat kérdése. Kötelező és akkor az ideális, hogy a gyerekek nem mindennapos nyűggel teszik ezt meg. Csakhogy vannak olyan kis és nagyobb diákok, akik számára ez kínszenvedés. Ha pedig ők így állnak az iskolához, a tanuláshoz, azt a szüleik is megérzik.

Szülőként gondoljunk csak vissza a gyermekkorunkra. Ki az, akinek ne lett volna kétoldali iskolaundora iskolásként? Ilyet csak nagyon kevesen mondhatnak el magukról. Sőt felnőttként is élünk meg hasonlót a munkahelyünkkel kapcsolatosan, vagy egyszerűen csak rossz hangulatunk van, mert olyan az idő, kialvatlanok vagyunk és lehetne még folytatni.

Még a jó képességű, jó tanuló, az iskolát szerető gyerekek esetében is előfordul, hogy nem vágynak az oktatási intézménybe, de vannak diákok, akik esetében egy tartósan fennálló állapot. Úgy is nevezhetnénk, hogy iskolafóbia jelentkezik egyes csemeték esetében. Ennek mindig oka van és a legtöbbször valami miatti szorongás váltja ki ezt az érzést. A gyerekek szoronghatnak az iskolai teljesítéstől, ugyanakkor kortársaik piszkálódása vagy akár bántalmazása is kiválthatja mindezt.

Tünetek

Az első osztályba készülő gyerekek többsége áhítozva várja az iskolakezdést és nem azonnal a fóbia jelentkezik, az ugyanis folyamatosan tűnik fel. Már az ébredés, a reggeli készülődés és az indulás is sokkal nyűgösebb lehet, ugyanakkor ezeken kívül akár fizikai tünetek is jelentkezhetnek: fej-, hasfájásra, szédülésre panaszkodnak. Ilyen esetekben először ki kell zárni a betegségeket és ha ez megtörtént, a gyerkőc nem beteg, akkor iskolafóbia állhat a tünetek mögött. Eleinte ráadásul nem túl nagy intenzitású ez a fóbia. Indulhat csupán kedvetlenséggel, időhúzással, majd átcsaphat agresszióba, dühkitörésbe.

A dolgozatok, a felelések előtt jelentkező szorongást oldani szükséges és lehet is a gyerekekben, de a komolyabb tüneteket már nehezebb felderíteni és segíteni azokon.

 

Segítség

Nem rohanunk azonnal orvoshoz csak azért, mert a gyerekek nem szeretnek iskolába járni. Ezt otthon igyekszünk orvosolni és ami segíthet az a beszélgetések, a szülői határozottság és következetesség. Mivel iskolai közegben másképp viselkedhetnek a diákok, úgy érdemes felvenni a kapcsolatot az osztályfőnökkel, más pedagógusokkal, hogy tisztább képet kapjunk mi húzódhat az iskolaundor hátterében. Ha így sem javul a helyzet, akkor szakértő segítségét is érdemes igénybe venni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: pixabay.com)