Jump to content

Korán érnek a mai fiatalok

2022. 01. 13. 19:00

Gyakran hallhatjuk szülőktől, pedagógusoktól, hogy a mai gyerekek korábban érnek. Ami ma már kilenc évesen megtörténik, az korábban nagyjából tizenkétéves korban zajlott. De miért?

Nemcsak egyre magasabbak a gyerekek, vagyis egyre nagyobbra nőnek, hanem ezzel együtt a fizikai érés is korábban indul be. Az alsó tagozatos gyerekek esetében ez még nem olyan kiugró, de néhány tíz év alatti gyerkőc már produkálhat kiskamaszkorra jellemző viselkedést. Ez azonban nem feltétlenül jellemző minden csemetére, ugyanis azt a genetika, külső és belső tényezők is befolyásolják. Sőt mindez még függhet az életkörülményektől, de akár a táplálkozástól is. Általában elmondható, hogy a korai érés lányoknál gyakoribb.

Tény, hogy szemmel láthatóan magasabbak a gyerekek és a kislányok esetében látványosabb a fizikai érés, csakhogy maga a folyamat jóval elhúzódóbb. Kiskamaszkornak nevezzük a korán megjelenő érést, amely nem azt jelenti, hogy korábban hagyják el a családi fészket a gyerekek. Érdekes, hogy ugyan korábban kezdődik az érés, mégis később alapítanak családot felnőttként a mai fiatalok.

Gondoljunk csak bele abba, hogy egy-két generációval korábban is más volt a társadalmi elvárás. Nem volt ritka, hogy a húszas éveik elején már életet adtak gyermekeiknek és korábban váltak nagyszülőkké is. Most ez jóval kitolódott, mint ahogy a felnőtté válás felelősségvállalása is.

Ijesztő megtapasztalni a mai szülőknek azt, hogy akár a 7-8 éves gyerekeknél olyan hangulatingadozások, flegmáskodások jelentkeznek, mint a serdülők esetében. Igen, ez már az a bizonyos kiskamaszkori tünet. Érdemes azonban utána járni a dolgok hátterének, ugyanis nem feltétlenül csak hormonális változások okozhatják a furcsa viselkedést. Előfordulhat, hogy iskolai problémák, a közösségi kapcsolatokban történt változások okozzák a jeleket. A szülők ilyenkor nagyon sokat segíthetnek gyermekeik lelkiállapotán azzal, ha bizalmasan és mélyen beszélgethetnek bármilyen jellegű bajaikról.

A kedvetlenséget, az ingerlékenységet könnyű arra fogni, hogy gyermekünk belelépett a kiskamaszkorba, ugyanakkor félvállról sem érdemes ezt kezelni, mert akár komolyabb lelki tusát is megélhet a gyerkőc. Ezért szükséges olyan bizalmas kapcsolatot ápolni velük, hogy problémáikkal merjenek minket megkeresni.

Aki felnőtt, az megélte a serdülőkort és bizony, ez nem mindenkinek volt olyan egyszerű. Éppen ezért éljük bele kicsit magunkat a csemeténk helyzetébe. Neki sem könnyű, pláne, ha az korábban következik be, mint vártuk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)