Jump to content

Komoly dolgokról kell beszélnünk, ha kérdez a csemete

2022. 03. 10. 19:00

Azt a világot éljük, amikor mindennél könnyebb információkhoz jutni szinte bármiről. Az internet ezt segíti, de megvan annak a veszélye is.

Kétségtelenül számos előnnyel szolgál, ha interneten tudunk információt gyűjteni. Nemcsak nagyon gyors, de lényegében bármiről és nagyon gyorsan megtalálhatjuk azt, amit szeretnénk. Éppen ez jelentheti a veszélyt a gyerekekre nézve.

Nemcsak az internet az, ami közvetíti az információkat. A televízió, a közösségi oldalak, a kortársakkal való beszélgetések mind segítik ezt. Nem csoda, hogy olyanról is értesülnek, amely téma számukra érthetetlen, ijesztő. Nemrég még a koronavírus volt terítéken és most akár újabb pánikot kelthet a gyerekek körében a kialakult harci helyzet az oroszok és az ukránok között. Nem csoda, hiszen minden médiumból ömlik ránk az ezzel kapcsolatos információ. A háború szó önmagában is pánikot keltő, a gyerekek is érezhetik a félelmet. Mit tegyél, ha eléd áll a gyerkőcöd és a háborúról kérdez?

Az elsődleges szempont az, hogy az életkorának megfelelőn beszéljünk erről a nagyon komoly, emberéleteket követelő eseményről. Ezt már a gyerekek is hallják, felfogják, hogy bizony sokan menekülnek a hazájukból és bizony ártatlan emberek halnak meg. Még csak televízió, internet sem kell ahhoz, hogy a gyerkőcök értesüljenek arról, hogy mi zajlik a szomszédunkban. Elegendő, ha egy ovis vagy iskolatársa a játékba belekeveri a háborúzást. Nem csoda, ha ez a téma foglalkoztatja őket. Nem szabad és nem is kell a szőnyeg alá seperni a témát. Kellő nyitottsággal és komolysággal, az életkor figyelembevétele mellett beszélgess vele arról, hogy mi történik a világban. A nagyobb gyerekek számra sokkal mélyebben bele lehet menni a témába. Őket már el lehet látni több és pontosabb információval. Akár térképen is meg lehet nézni, hogy mennyire közel játszódik mindez és arra is ki lehet térni, hogyan lehetünk a háború ártatlan áldozatainak segítségére.

Az adományozás lehetőségét is érdemes felvetni. Ez a fajta segítség oldhatja némileg a gyerekekben lévő feszültséget, valamint példamutatásban sem utolsó. Mindez általában elég lehet, de van, hogy egyes gyerekek még érzékenyebben reagálnak a látottakra, hallottakra és az otthoni beszélgetés sem oldja bennük a félelmet. Komoly, a teljesítményre, alvásra kiható tünetek jelentkezhetnek, amelyek túlnőhetnek a szülőkön. Ne szégyelljük akár szakember segítségét kérni. A mentális egészség érdekében ezek a segítségek jól jönnek, de megoldás lehet az is, hogy otthon korlátozott mennyiségben jussanak ilyen információkhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)