Jump to content

Ne szidd, inkább segíts!

2023. 05. 29. 19:00

Melyik szülő ne vágyna arra, hogy gyermeke bizonyítványa a lehető legfényesebben mutasson? Azonban van, hogy a próbálkozás és szorgalom ellenére sem sikerül a legfényesebben? Hogyan tartsa a szülő a gyerekben a lelket?

Ha semmilyen értelmi akadálya sincs a jobb jegyek elérésének, akkor is számolni kell azzal, hogy nem minden gyerkőc képes a legprecízebben teljesíteni az iskolában. Ezt sok minden befolyásolja, azonban előfordulhat az, hogy a gyermeket is bántja a nem túl fényes eredmény. Még csak az sem mondható, hogy hanyag és lusta, de mintha minden ellene játszana. Ismersz ilyen gyerkőcöt?

Nos, ha saját gyermeked esetében is azt tapasztalod, hogy jóval kevesebbet mutat a bizonyítvány, mint ami a csemetédben van, akkor a szidás, az eltiltás nem a legjobb módszer arra, hogy motiváljuk a következő időszakban tanulásra, jobb jegy elérésére. De akkor mégis, hogyan segítheted?

Amikor a gyermeknek nehézségei vannak az iskolában, fontos, hogy támogató és motiváló környezetet teremts neki:

 

Pozitív megerősítés

Dicsérd meg a gyermekedet a sikereiért és erőfeszítéseiért. Vedd észre azokat a jókat, amit a tanévben produkált és ne csak a rosszra koncntrálj. Hangsúlyozd ki az erősségeit és sajátosságait. Emeld ki azokat a területeket, ahol jó eredményeket ért el, és mutasd meg neki, hogy ezen képességek további fejlesztésével még többet érhet el.

Támogatás

Legyél jelen az életében, tudj az érzéseiről, gondolatairól és támogasd. Beszélgess vele az iskolai nehézségekről, és kérdezd meg, hogy hogyan tudnál segíteni. Légy türelmes vele és figyelj rá. Állj ki mellette, hogy érezze a biztonságodat.

Példamutatás

Légy te magad is példamutató a kitartásban, az elkötelezettség fontos abban, hogy a későbbiekben is eredményeket tudjon felmutatni.

Célkitűzések

Segíts a gyermekednek meghatározni rövid és hosszú távú célokat. Fontos, hogy ezek a célok reálisak és elérhetők legyenek számára. Segíts neki kialakítani egy tervet, hogy hogyan érje el ezeket a célokat, és támogasd a kitartásban és az elkötelezettségben.

Érdeklődési kör

Beszélgessetek arról, hogy milyen témák, tevékenységek vagy hobbi érdeklik a gyermekedet. Támogasd őt abban, hogy ezen területeken mélyebben elmélyedjen. Segítsd abban, hogy lehetőségeket találjon, ahol ebben elmélyülhet, mert ez megnövelheti az önbizalmát.

 

Szemléletváltás

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy a hibákból és nehézségekből lehet tanulni. Segíts neki átértékelni a kudarcokat és a sikertelen eredményeket, mint tanulási lehetőséget. Ahelyett, hogy a rossz jegyekre vagy eredményekre fókuszálnál, irányítsd a figyelmét a fejlődésre és az önkifejezésre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)