Jump to content

Stresszmentes iskolakezdés – Létezik, teremtsd meg!

2023. 08. 06. 19:00

Van, aki várja és van, aki igyekszik nem gondolni az iskolára a nyári szünet ideje alatt. Tetszik vagy sem, iskolába járni kötelező. Mégis, ha már muszáj menni, akkor azt tegyük minél kellemesebbé.

Van valami izgalmas abban, hogy nemsoká kezdődik az iskola. A legjobb része talán az – és ezt még azok a gyerekek is szeretik, akik nem várják az iskolakezdést –, amikor rászánjuk magunkat a nagy bevásárlásra. A füzeteken, írószereken, táskán túl természetesen új ruhadarabokban is gondolkodni kell, hiszen nyáron a gyerekek megnyúlhatnak és több ruhanemű esetében igaz lehet, hogy kinőtték.

Az iskolakezdésben tehát vegyülhet izgalom, de kétségkívül stresszes. A szülők számára hatalmas kiadásokkal járó tortúra minden évkezdés, de a diákoknak is lehet stresszes.

Az iskolakezdésre felkészülni nem csak a szükséges eszközök beszerzésével lehetséges, hanem mentálisan és lelkileg is fel lehet – sőt érdemes – felvezetni.

Beszélgessetek minél többet. Eleve a szülő-gyermek közti jó kommunikáció oldja a feszültséget és erősíti a kapcsolatot, de már az iskolával kapcsolatosan is lehet őket tréningezni. Beszéljetek az iskoláról, az osztályról, osztálytársakról, tanárokról, tantárgyakról.

Szülőként bátran meséljünk az élményeinkről. Habár bizonyára mindenkivel történtek olyan események az iskolában, amelyekre nem szívesen emlékszik vissza, de arról most inkább ne essen szó, ha éppen a kedvet szeretnénk meghozni. Meséljünk kedves tanárokról, iskolához köthető kedves és pozitív történetekről.

Előfordul, hogy van olyan intézni való, amelyet az iskolában kell megtenni. Ilyenkor érdemes a gyermekkel együtt menni. Az ügyintézés után pedig akár körbe is lehet nézni a helyszínen. Ha még minden új, akkor egy kis betekintést nyerhetnek az új környezetbe, ha pedig már minden zegzug ismert, akkor emlékeket lehet felidézni.

Amennyiben új diákként kerülnek a gyerekek az iskolába, úgy érdemes felvenni egy-két diákkal a kapcsolatot. Ma már a közösségi médiának hála ez nem nehéz feladat. Ha erre nincs lehetőség, de az intézmény szervez csapatépítő alkalmakat az újonnan induló osztályok számára, semmiképp nem szabad kihagyni.

Kisebb gyerekek esetében otthon is meg lehet kezdeni az iskolára való hangolódást. Helyezzétek magatokat különböző iskolai szerepekbe és hagyjátok, hogy alakuljon a szerepjáték. Ugyancsak frusztrációt felszabadító, elhessegető módszer.

Beszéljetek arról is, hogy a nyári szabadság után másfajta életmód következik. Augusztus közepétől pedig fokozatosan rá lehet állni a korábbi fekvés és kelésre. A nyári, laza, ráérős napi rutint át kell hangolni az iskolaira.

Biztosítsuk arról gyerkőceinket – legyen kicsi vagy nagyobb diák –, hogy mindig számíthatnak ránk.

Ne várjuk azt, hogy minden esetben átütő és azonnali sikert fogunk elérni, de legyünk pozitívok és támogatóak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)