Jump to content

Vajon érett a gyermekem az állattartásra?

2023. 08. 13. 19:00

Talán nincs olyan gyermek, aki ne nyaggatná szüleit folyton valamiért. A szülők pedig igyekeznek teljesíteni a gyerekek álmát. No, de azért ésszel!

Azzal minden szülő egyet ért, hogy a gyerekek nem kaphatnak meg mindent. A világ nem ilyen és nem is érdemes arra nevelni őket. Ám bizonyára elérkezik az az életszakasz, amikor a gyerkőc valamilyen kisállatért könyörög. Más az, ha eleve olyan családba születik, ahol már eleve van egy vagy több állat. Sok helyen azonban az állat és a kisbaba nem fér össze. Amint azonban nagyobb lesz a gyermek, az akaratát is igyekszik érvényesíteni: neki állat kell.

Ha nálatok is elérkezett ez a pont, attól még nem biztos, hogy megérett a csemete az állattartásra. Amennyiben nem szeretnéd, hogy minden munka és gondoskodás a nyakadba szakadjon, győződj meg arról, hogy mennyire felkészült a gyermeked arra, hogy saját kedvencet kapjon.

Bizonyos érettség szükséges ahhoz, hogy a gyermek megértse: az állattartás felelősségteljes feladat. Erről beszélgetni szükséges. Fontos, hogy a gyermek megértse, hogy bármilyen kedvencet szeretne, az egy élőlény és folyamatosan gondoskodni kell róla. Ez egy hosszútávú, éveket felölető elkötelezettség. Szükséges szembesíteni azzal, hogy hajlandó-e időt és energiát szánni a kisállat mindennapi szükségleteinek kielégítésére.

Azzal is tisztában kell lenni, hogy ha nem tudjátok magatokkal vinni az állatot valahová és több napot kénytelenek vagytok külön lenni, akkor lesz-e segítség, aki gondoskodik a kis kedvenc ellátásáról?

A folyamatos gondoskodás az állattartás jelentős része, de szükség van néhány olyan ismeret elsajátítására is, amely szükséges ahhoz, hogy megfelelően bánjon és foglalkozzon az állattal. Mielőtt belemennél, hogy veszel, örökbe fogadsz egy kis kedvencet, nézzetek utána közösen és beszélgessetek arról, hogy milyen feladatokkal jár az adott állatt tartása.

Gondoljátok át azt is, hogy az otthontok egyáltalán megfelelő-e az adott állatfaj tartására? Megfelelő körülményeket tudtok neki biztosítani?

Azzal is tisztában kell lenni, hogy egy állat otthonunkba fogadásához milyen felszerelések szükségesek. Mindez pénzkiadással jár, majd a továbbiakban is plusz költségekkel kell számolni. Érdemes ezeket is mérlegelni.

Minden állatfajnak más a sajátossága, az igénye és persze a viselkedés is változhat. A kölyök kutyák és macskák nagy türelmet kívánnak meg és sokat kell velük foglalkozni. Ehhez türelem és kitartás szükséges. Később csillapodik a játékosság, de attól még ugyanúgy igénylik a törődést.

Az a legideálisabb, ha a gyermek által kinézett kis kedvencet mindenki szeretné a családban látni, vagyis legyen egyetértés.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)