Jump to content

Z-generáció - te érted őket?

2023. 08. 26. 19:00

Ezek a mai fiatalok! Ez a felkiáltás, méltatlankodás minden generáció felnőttjére igaz lehet, akik a fiatal korosztály megváltozott szokásaival találják magukat szemben.

A Z-generációs fiatalok még tanulnak, de megjelentek a munkaerőpiacon is. Ők azok, akik valóban beleszülettek már az internet világába és már gyermekkorukban elérhető volt számukra a hordozható és okos technikai eszközök.

Ha a munkahelyen vagy bármilyen társaságban találkozunk ennek a generációnak a képviselőivel, sokszor érezhetjük úgy, mintha nem is egy nyelvet beszélnénk. Sok esetben nem szükséges őket megérteni, mert egyszerűen nincs is velük különösebb kapcsolódásunk, de egészen más akkor a helyzet, ha az embernek a saját gyermeke Z-generációs. Ez az a helyzet, amikor mindenképp szükséges a kommunikáció velük, méghozzá a jó kommunikáció.

Minden generációról elmondható, hogy egyedi életkörülményekkel és tapasztalatokkal rendelkezik, amelyek persze hatással lehetnek a gondolkodásmódjukra és viselkedésükre is.

Már említettük, hogy a Z-generáció olyan környezetben nőtt fel, ahol a digitális technológia megléte természetes volt. Ők már gyerekkoruktól kezdve többféle eszközt használtak és használnak, így mindezeket könnyen kezelik a technikát, amely által a kommunikációjuk is változott. Az internethasználat adta lehetőségek, szokások miatt az élő beszédben és írásban is gyakran használnak hangulatjeleket és rövidítéseket.

A modern technika ma már az oktatásnak is szerves része, de a Z-sek is találkoznak/tak már ezzel. Éppen ezért az interaktív tanulás és a csoportmunkának köszönhetően mindezt érvényesíteni tudják a munkahelyükön, ha pedig még az iskolapadot koptatják, akkor ott.

A Z-sek szüleinek felfogása is másabb már, hiszen a Z-sek szülei a baby boomerek és az X-generáció tagjai lehetnek. A modernebb felfogást csak fokozza a más társadalmi és politikai helyzet, amely hatással van ezekre a fiatalokra mind a magánéletben, mind a munkavállalás területén.

A generációs különbség mindig jelen van és volt is. Ez így van rendjén, ám a munkahelyen könnyen lehet, hogy több generáció tagjai dolgoznak együtt. A jó munkaviszony kialakításához a mások elfogadása és a nyitottság szükséges. Ám nemcsak munkakörnyezetben, hanem bárhol máshol is találkozhatunk ezekkel a fiatalokkal. Ha pedig elcsodálkozol azon, ahogyan ők gondolkodnak és élnek, akkor gondolj a fentiekre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)