Jump to content

Komoly érzelmi bajba keveredett a kamaszod? Segíts neki, ahogy tudsz!

2023. 08. 30. 19:00

Nemcsak a kamasznak nehéz átélni ezt az időszakot, de a velük együtt élők is nehézségeket tapasztalhatnak. És akkor még itt a szerelem is…

Elmondhatjuk általánosságban, hogy a szakítás fájdalmas, de szinte kötelező eleme az életünknek. Mindezt már egész fiatalon, kamaszként megtapasztalhatjuk. A tinikor amúgy is tele van kételyekkel, bizonytalanságokkal. Nem elég a testi változásokat megélni, de a hormonok játéka a gondolkodásmódot is átszövi. Megkezdődik a szülőktől való leválás lassú folyamata, amikor egyre nagyobb teret és szabadságot követelnek és céloznak meg a fiatalok. Mindez pedig komoly konfliktusforrás lehet. A felnőttek mindezen már túl vannak és tudják, hogy ebben az időszakban nagyon rossz döntéseket is hozhat egy fiatal, ezért féltik őket.

Ha mindez nem lenne elég, akkor még beköszönthet a szerelem is. Rendjén való és természetes, amelyet meg kell tapasztalni, mint ahogy azt is, hogy semmi sem tart örökké és a végtelennek hitt láng is elmúlhat egyszer. Amikor ide eljut a kamasz, az egy mély gödörbe zuhanás lehet, ahonnan úgy érzi, hogy nincs kiút. Ebben a nehéz helyzetben nem szabad magára hagyni a tinit, de mégis hogyan lehet egy olyan gyereknek segíteni, aki talán mindennel és mindenkivel harcol?

Hallgató fülek

Az egyik legfontosabb és legnagyobb segítség az lehet, ha értő hallgatóságot biztosítunk nekik. Vagyis szánjunk arra időt, hogy meghallgatjuk a gondolataikat. Egy tinédzser esetében amúgy is értékelni azt, ha megtisztel a kommunikációjával. Tehát, ha megnyílik nekünk bármiről, főleg a szerelmi életéről, akkor értő füleket biztosítsunk neki.

Nyugtató szavak

Az rendben van, ha próbáljuk megnyugtatni, de fogadjuk el, hogy amit most érez, az komoly és az ő életében az első, ehhez hasonló sem, amit kap. Ne bagetellizáljuk el azt, amin éppen keresztül meg.

Mindig és mindenkor

Biztosítsuk arról, hogy segítünk neki bármiben és bármikor. Ne lihegjünk folyton a nyakában, hanem adjuk neki elég időt ahhoz, hogy mindezt megeméssze. Ám, ha igényli, akkor feltételek nélkül nyújtsunk neki segítő kezet.

Figyelemelterelés

Tiszteletben kell tartani az érzelmeit, a fájdalmát, de ne tapossuk még mélyebbre. Pontosan az a cél, hogy kirángassuk a gödörből. Ehhez jó lehet a figyelem elterelése, felhívni más, szórakoztató tevékenységekre a figyelmet. A legjobb, ha ezt közösen tesszük.

Nem szégyen

Minden igyekezet ellenére sem csillapodik a fiatal bánata? Megpróbáltál mindent? Nem telepedtél rá, időt is adtál, beszélgettetek sokat és mégsem látod, hogy jobban lenne a kamasz? Lehet, hogy érdemes lenne szakember segítségét kérni, hogy a feldolgozás, elengedés sikeresen megtörténjen. Ha ugyanis nem sikerül feldolgozni ezeket a komoly érzelmeket, nagyobb baj lehet belőle. Akár végzetes is

Az egész élet a tanulásról szól, amely útnak még csak a legelején jár a fiatal. Van, akinek könnyebb átvészelni ezt az időszakot, másoknak nehezebb. Egy biztos, nagyon fontos tapasztalatokat gyűjthet a tini. Némelyik a kelleténél fájdalmasabb is lehet. Szülőként feltétlen szeretetünkkel, hallgatásunkkal és komoly beszélgetésekkel lehet oldani ezeket a traumákat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)