Jump to content

Ti hárman lesztek egy, azaz a kistestvér születése

2023. 09. 24. 19:00

A szülők számára öröm és egyben problémát is jelenthet, ha a meglévő mellé kistestvér érkezik. A legnagyobb félelmet talán az okozza, hogyan fogják tudni az időt úgy menedzselni, hogy a kicsire fordított idő ne vegye el teljesen a nagyobbtól való figyelmet.

Az is új helyzet, ha az első baba érkezik a családba, de megint más felállást alakít ki a kistestvér születése. Habár már rutin és gyakorlat van a gondozásban, ám azt nem lehet kiszámítani, hogy az idősebb gyerkőc hogyan fog reagálni a csöppségre, amikor már tényleg ott lesz köztük.

Amit már a kistestvér megérkezése előtt tehetünk, hogy ráhangolunk mindenki az új családtag érkezésére. A sok beszélgetés, a közös játékok során nemcsak új információkkal fog gazdagodni a nagyobb, de a frusztráció és a szorongás is enyhülhet. Amikor pedig megszületik a kicsi, akkor érdemes közös tevékenységként tekinteni a pici gondozására. Vagyis érdemes bevonni a nagyobb csemetét is abba.

Természetesen ennek van kényelmi háttere is. Nagy segítséget jelenthet egy-két plusz kéz a fürdetésnél, öltöztetésnél, pelenkacserénél is, de ennél jóval többről van szó. Ha segítséget kérünk az idősebb testvértől, azzal a bizalmat erősítjük benne. Azt, hogy számítunk rá és hogy képes valamit megtenni. Ezenkívül még a felelősségérzet fejlesztéséhez is hozzájárul.

Azzal, ahogy mi bánunk a kicsivel, példaértékű az idősebb számára is. Természetesen ne csak akkor igényeljük a nagyobb jelenlétét, ha segítségre van szükségünk, hanem a játékoknak ugyanúgy legyen részese. Így azt fogja érezni, hogy a testvérrel egyenrangúként kezelik. Közös játék során megtanulja, hogy a pici babák másra képesek, mint a nagyobb gyerekek. Igazodni fognak hozzá és ezáltal kreativitásuk, szociális készségeik is fejlődnek.

A közös tevékenységek során ne csak utasításokat adjunk, hanem beszélgessünk arról, hogy mit és miért teszünk, hogyan kell bánni a babával, mire kell odafigyelni. Ezzel magába szívják a gyerekek a szabályokat és azt betartva sokkal biztonságosabbá válik a környezet az egész család számára.

Később, amikor már mindkét csemete iskolás lett, a nagyobb a kisebb tanulásában is segíthet.

Óhatatlan, hogy ne legyen konfliktus a testvérek között, de ha megfelelő kezelési stratégiával látjuk el a nagyobbat, talán sokkal inkább kezelhetővé válik minden összetűzés.

Azért, mert a kicsi megszületett, szükség van olyan időt biztosítani, amikor a babával más foglalkozik és addig anya vagy apa szán időt a nagyobbra. Csak ő legyen akkor a fókuszban és türelmesen hallgassuk meg mondandóját, játszunk vele közösen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)