Jump to content

Hisztimentesítő módszerek a boldog mindennapokért

2023. 11. 06. 19:00

Senki ne kábítsa magát azzal, hogy vannak olyan gyerekek, akik nem hisztiznek. A helyes megfogalmazás inkább az lehet, hogy nem annyira hisztis, ugyanis az természetes, az érés folyamatával járó, olykor kibírhatatlan viselkedés.

A hiszti szükséges rossz és gyereket nevelni alapvetően kihívás, de ha a hisztik gyakoriak, akkor szükséges néhány szabályt betartani.

Megértés: az első az, hogy megértsd, miért hisztizik a kicsi. Annak ugyanis mindig oka van. Vagy zavarja valami, vagy el szeretne érni valamit, de ő még máshogy nem tudja kifejezni mindezeket. Próbáld meg felismerni, hogy mi váltja azt ki és könnyebb annak oldása is.

Kommunikáció: segíts neki azt megtanulni, hogy hogyan tudja kifejezni az érzéseit szavakkal, és figyelj oda rá, amikor beszél. A pozitív és megértő kommunikáció segít csökkenteni a kifakadásokat.

Türelem: ez talán a legnehezebb része. Legyél türelmes a gyermekeddel, mert időbe telik, mire megtanulja kezelni az érzéseit. Próbáld meg nem elveszíteni a türelmedet.

Határok és következmények: fontos, hogy a kicsi ismerje a szabályokat és a határokat. Ha azok nincsenek, akkor a hisztit sem lehet berekeszteni. Következetesen állíts fel határokat és azok betartása is nagyon fontos.

Pozitív megerősítés: jutalmazd a jó viselkedést, így a hiszti is hamarabb abbamaradhat.

Példamutatás: a gyerekek a mi tükreink, tehát sokszor azért viselkednek így vagy úgy, mert otthon azt látják. Ha te is megfelelően kezeled az érzéseidet és a konfliktusokat, a kicsi is előbb vagy utóbb úgy fogja.

Együtt töltött idő: a hiszti sok esetben figyelemfelkeltés annak érdekében, hogy figyeljenek rá. Ha kellő minőségű és mennyiségű időt töltesz a gyermekeddel, ez a viselkedés csökkenni fog, vagy meg is szűnik.

Rugalmasság: egy gyermek is megtanul a világhoz igazodni, de neked is szükséges figyelembe venned az ő igényeit, mindezt az életkori sajátosságnak megfelelően.

Segítségkérés: ha azt érzed, hogy a feladat túlnőtt rajtad, nem szégyen segítséget kérni.  

A hiszti kivédése, csökkentése munkát és időt igénylő feladatunk, amelyet ráadásul folyamatosan végezni kell, de megéri.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)