Jump to content

Mit olvasol? Olvasol egyáltalán?

2023. 11. 12. 19:00

Megkezdődött az iskola és vele együtt a kötelező olvasmányok olvasása is. Talán a saját esetünkből is tudjuk, hogy gyerekként milyen riasztóan hatott egy vastag könyv látványa és az olvasáshoz is nehezen állhattunk hozzá. Most a gyermeked van hasonló cipőben?

Minden változik és ebbe a mindenbe mi is beletartozunk. Felnőttként, amikor már senki nem szabja meg nekünk, hogy mikor és mit olvassunk, olyan szabadságot kapunk, hogy az olvasás nem kényszerből történik, hanem a pihenés egyik legjobb módja. Ezzel a felismeréssel kell a gyermekeinket rávezetni az olvasás örömére. Mégis nehéz megmagyarázni mindezt egy olyan fiatalnak, aki számára az olvasás nyűg. Vagy ha az olvasás maga nem is utált tevékenység, mégis rossz színezetet kap amiatt, hogy nem azt olvashat, amit szeretne, hanem azt, amit muszáj.

Csakhogy a gyermekeinknek is számos kötelezettsége van. Az iskola ilyen és a kötelező olvasmányok kiolvasása is. Ha éppen ezzel a problémával állsz szemben, akkor jövünk mi.

 

Hogy a vedd rá a gyermekedet az olvasásra?

Az olvasásra való ösztönzés kulcsfontosságú a gyerekek szellemi fejlődése szempontjából. Ahhoz azonban, hogy kedvet kapjon, nagyon fontos az, amit otthon lát. Tehát mutass példát azzal, hogy te magad is nekiülsz egy könyvnek. De ne csak neki szánt produkció legyen az, hanem azt lássa, hogy mindazt élvezettel teszed.

Habár most a kötelezően elolvasandó könyvekről van szó, de az olvasás megszerettetésének alapja az, hogy legyen elérhető otthon is. Azaz legyenek otthon olyan könyvek, amelyek gyerekeknek valók. Sőt, szerezz be néhány olyan példányt, amely az érdeklődési körének megfelelő.

A könyvolvasást nem lehet elég korán kezdeni. Természetesen baba- és kisgyermekkorban ez a szülők általi olvasást jelenti, de ha az válik számára természetessé, hogy az esti mese a rutin része, akkor ez a tevékenység beépül a tudatába, a szokásai közé.

Kicsi gyerekek esetében jó közös program a könyvtári látogatás, ahol egészen új környezettel és könyvekkel ismerkedhet meg. A kikölcsönzött könyvek izgalmat nyújtanak és felelősségre tanítják a csemetéket, hiszen azokra vigyázni kell és vissza kell juttatni eredeti helyükre.

A közösen töltött időbe férjen bele a beszélgetés is, aminek témája akár az olvasás is lehet.

Nagyobbacska, már olvasni tudó gyerkőc esetében akár olvasási projektet is indíthattok. Közösen tűzzetek ki egy olvasmányt és ha végeztetek vele, beszéljétek meg azt, hogy miről szólt. De az olvasási projekt azt is jelenti, hogy kitűzött oldalmennyiséget minden nap el kell olvasnia mindenkinek.

Ha erőszaktól mentesen történik az olvasásra motiválás, akkor az könnyen lehet, hogy tényleg a gyermek igényévé válik. Bármikor, amikor a csemete olvas, azt vedd észre és tedd is szóvá, hogy milyen ügyes, mert ez is biztatni fogja arra, hogy ne hagyja abba.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)