Jump to content

A mai tinik jobban sminkelnek, mint a felnőttek

2024. 02. 04. 19:00

A kamaszkor nehéz a gyerekeknek és a környezetüknek is. A család is olyan problémával és jelenséggel találkozhat, amely azelőtt nem jelentkezett.

A hormonok nemcsak a külsőségekben okoznak változást a serdülő fiatalok esetében, hanem a gondolkodásukban, véleményükben is. Ez sokszor együtt nyilvánul meg és mindezt hangoztatni is szeretik. Nem véletlenül. A gyermekkorban ugyan még benne taposó gyerekek egyre több mindent fognak fel a felnőttek világából. Az iskolában is folyton a felnőtt élettel hozakodnak elő, hiszen arra akarják őket felkészíteni és már általános iskola végén megkezdődik a pályaválasztás, amely hatalmas felelősséget ró a pedagógusokra és a szülőkre is. Egyszóval minden a felnőtt, önálló élet felé rugdossa a kamaszokat.

Aztán jelen van az életükben (de még mennyire) a média több platformja, amely tálcán kínálja eléjük a tartalmakat és ember (szülő) legyen a talpán, aki meg tudja állítani, hogy ne egész nap a telefon uralkodjon a gyerek felett. Éppen emiatt olyan veszélyes, hogy a tartalmat már a gyerekek is megtanulják szúrni.

Nem hasbeszélés az enyém. Magam is egy kamasz lány anyukája vagyok, aki nem is olyan rég szembesült azzal, hogy bizony a lány reggeli rutinja (merthogy van olyan) nem a mosdást, öltözést, reggelizést, fogmosást jelenti. Persze, ezek is benne vannak, de képes azért korábban ébredni, hogy legalább a szempillaspirál rajta lehessen. Anélkül ugyanis tapodtat sem.

A mi időnkben is voltak ilyen idősen már sminkelő lányok, de számomra ez mégis kicsit sokk, ugyanis én nem tartoztam sosem a sminkelők közé. El kell fogadnom, hogy a lányom más vonal. Sőt, felhívta arra a figyelmemet, hogy nála jóval fiatalabb lány iskolatársai nem elégednek meg pusztán a szempillaspirállal. Talpig sminkben hajlandóak otthonról kimozdulni, bárhová is induljanak (beleértve az iskola is).

Ezután kicsit figyelmesebb voltam, és valóban, fiatal kislányokon véltem felfedezni a vastag sminket. Igen, kritikus időszak a bőr szempontjából is. Több a pattanás, amit el akarnak rejteni, de a bőrükkel mi lesz? Ez átmeneti állapot, amin túl kell lenni.

Ha kicsit körülnézünk a közösségi oldalakon, akkor rátalálhatunk olyan tartalmakra, amelyekben fiatal kislányok sminkelnek. Tippeket, tanácsokat osztanak és gyakorlatban is bemutatják, hogyan és mit kennek magukra. Némelyik felnőttet meghazudtoló módon pillanatok alatt varázsol magának valóban szép, de erős sminket. Sőt, már ránctalanítókat is magukra kennek, természetesen indokolatlanul.

Egy tizenéves lánynak nincs szüksége ránctalanítóra, hiszen az még évekig nem fog jelentkezni az arcukon. Ha mégis használ, azzal könnyen lehet, hogy többet árt, mint használ. Ha a zsíros bőr alapjában véve probléma, egy ilyen kozmetikai termék csak tovább ronthatja a faggyútermelést.

Kimondottan veszélyes lehet, ha a tini kozmetikust játszik. Azzal nincs gond, ha a mindennapjaikba beépítik a bőrápolást, de ez ne jelentsen egyet az erős és folyamatos sminkelésnek, mert a pólusok állandó eltömítése pattanásokat, mitesszereket okozhat és száríthatja a bőrt. Ha pedig éppen az aknét szeretnék a sminkkel eltüntetni, azzal is nehezítik az alapproblémát. Pláne, ha a lemosásra és a bőrtisztításra már nem szentelnek akkora figyelmet, mint a sminkelésre.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)