Jump to content

A végső búcsú nem való a gyerekeknek

2024. 02. 14. 19:00

A gyász nehéz és küzdelmes időszak. Minél erősebb a kötődés az elhunyttal, annál nagyobb szenvedés a veszteség feldolgozása még a felnőtteknek is, hát még a gyerekeknek.

A gyerekeknek nem való a temetés. Akkor sem, ha nagyon közeli hozzátartozóját veszítette el ő is. habár ez egy összetett kérdés és egyáltalán nem mindenki osztja ezt a nézetet, ráadásul az függ az adott kultúrától, a szokásoktól, de a gyermek érettségétől is.

Amiért mégis érdemes lehet átgondolni, hogy ezen a szomorú összejövetelen ne legyen jelen egy gyermek, az a következő:

Nagy érzelmi megterhelés

A temetés azokat is megviselheti, akik az elhunytnak csak távolabbi ismerősei. A gyerekek esetében pedig ez fokozott érzelmi terhelése lehet, mert számukra még nincs kiforrott kép a halálról és a gyászról, ezért nehéz lehet számára megérteni és feldolgozni a temetés során tapasztaltakat.

Megértés hiánya

A gyermek számára lehet, hogy nehéz elfogadni, megérteni azt, hogy az egykor élő személyt a temetés során a földbe helyezik. És azzal sem biztos, hogy értelmezni tudják a felnőttek érzelmeit.   Ha még éretlen ilyen fajta eseményekre, akkor zavarba jöhet, vagy szorongást válthat ki belőle.

Félelem és zavarodottság

A mi kultúránkban a halál tabu téma. Félelem lengi körül, ezért, ha egy szeretett személy távozik, akkor maga a hiánya is szomorúságot válthat ki, de a temetésen zokogók látványa, a szomorú hangulat is nyomasztóan hathat.  Mindezt egy gyermeknek nehéz kezelnie. Megnövekedhet benne a haláltól való félelem. Traumatikus élménnyé válhat.

A temetés időtartama

Illik elbúcsúzni az elhunyttól, amely hosszasabb procedúra is lehet. Ez egy gyermek számára kínos és unalmas összejövetel, amelynek, ha még a lényegét sem érti, akkor könnyen lehet, hogy látványos unalomban és nyugtalanságban mutatkozik meg.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)