Jump to content

A szerelem kémiája

2014. 02. 19. 11:48

Létezik-e szerelem első látásra? Mi tartja össze a szerelmeseket? Mi határozza meg, hogy kibe szeretünk bele? A szerelem ünnepén mi mással foglalkozhatnánk? A szerelem fantasztikus dolog. Az ember élete csupa izgalom, kaland és boldogság, amikor szerelmes. Minden könnyűnek tűnik, mintha nem lennének akadályok, mintha minden megtörténhetne. Az alvásigény lecsökken, az test éber, és kihegyezve várja az ingereket szerelmétől. Figyelmünk összpontosul, szinte senki és semmi más nem létezik ilyenkor, csak Ő. Ismerős? A szerelem azonban nem csupán ennyi, nem a felfokozott állapot a lényege, nem ez az evolúciós funkciója.

A szerelem azért van, hogy az ember párt válasszon, párja mellett kitartson, majd utódot nemzzen. Így a szerelem kialakulásának és fennmaradásának fontos fajfenntartási szerepe van. Vagyis gondolhatod, hogy mint semmi mást, a természet ezt sem bízza a véletlenre!

A szerelem jellege és természete az állatoknál is megfigyelhető. A nőstény keresi azt a hímet, amelyik a legerősebb és legjobb tulajdonságokkal rendelkezik. Ő a kiszemeltje, ő az, akinek utódjait világra akarja hozni. Mert a célja az, hogy a lehető legerősebb utódjai legyenek. A hím ezzel szemben minden nősténnyel párosodik, mert az ő célja az, hogy minél több utódot nemzzen. Nincs ez másképp az embernél sem, a különbség mindössze annyi, hogy a férfiak a nyugati társadalmakban nem szórhatják magvaikat olyan szabadon, mint az állatok, mert mi monogám kapcsolatokra rendezkedtünk be. A testünk azonban alapvetően ösztönös.

A szerelem nem véletlenül következik be. Nem csak „úgy” esünk szerelembe. A szerelem kialakulásában két nagyon fontos hormon játszik szerepet: az oxitocin és a vazopresszin. Larry J. Young és kutatócsoportja több évtizeden keresztül vizsgálta a préripockok párválasztási viselkedését. Azért releváns az ő viselkedésüket vizsgálni, mert ők a hűséges szerelem mintapéldái. Ők igazán egy életre választanak párt, sőt párjuk halála után sem keresnek új társat. Rengeteget foglalkoznak a kicsinyeikkel, a nevelésből pedig mind az anya, mind az apa kiveszi a részét. Tulajdonképpen ők a mi ideális családmodellünk megtestesítői. A hímeknél a vazopresszin, a nőstényeknél pedig az oxitocin fontos a hűség és a szerelem kialakulásában. A képlet egyszerűnek tűnik, ám mégsem az: nem az számít ugyanis, hogy mennyi hormon található az állatban, hanem az, hogy az állat egy bizonyos agyi területén mennyi fogadó receptor van.

Az ötvenentúl.hu cikkéből kiderül, a dopamin nevű fehérjemolekula az egyik fontos fogadó. Jelenléte serkentően hat a szervezetre, energikusabbá varázsolja a testet, és folyamatosan tettre készen tartja. A dopamin a kellemes hatások jutalmazásában is részt vesz, vagyis abban, hogy egy kellemes élmény kötődést vált ki belőlünk. Az alkohol, a nikotin és a kábítószerek is dopamint szabadítanak fel, így okozva függőséget. A párzással járó örömöt és boldogságot a pockok párjukkal kötik össze, ráadásul nemcsak időlegesen, hanem örökre.

Készült egy másik kutatás, amelyben negyven antropológushallgató agyát vizsgálták meg komputertomográf segítségével. A vizsgálatban a diákoknak idegenek fényképeit mutatták meg. A képek között random megjelent szerelmük képe is. Valahányszor meglátták szerelmük képét, az agyuknak az a része vált aktívvá, amelyben a legtöbb dopamin befogadására alkalmas kapcsolódási pont található, valamint az, ahol a dopamin jelentős része termelődik. Mindeközben olyan hormonok termelődése is növekedett, amelyek energiát termelnek, és aktívan tartják az embert.

Ezek a hormonok azonban csak legfeljebb 30 hónapig maradnak ilyen magas szinten. Igaz, bármikor újra szerelembe eshetünk, és újra megnövekedhet a termelődésük, de a kutatások azt bizonyítják, hogy minden ismétlődéskor csökken a szerelemhormonok maximális szintje. Ez okozhatja, hogy az első szerelemre mindenki emlékszik, és szinte mindenki életében meghatározó élményt jelent.

A harminc hónapos jelenlét sem véletlen! Ennyi dőre van szükség ahhoz, hogy az utódok biztonságba kerüljenek. A terhesség, a szoptatás ideje alatt ez biztosítja, hogy a párok együtt maradjanak, és az utód kezdeti fejlődési szakaszában mindketten részt vegyenek, így a kisbaba a lehető legegészségesebb feltételek mellett indul neki az életnek.

A szerelem tehát nem a véletlen műve, fontos biológiai folyamatok eredménye, melyeket a természet alkotott meg, nekünk pedig már csak hagyni kell magunkat sodorni az árral.

Fotó: freedigitalphotos.net

lelkielet.hu/otvenentul.hu