Jump to content

Száműzd a telefont a hálószobából!

2014. 08. 09. 20:30

Te is a hálószobában tartod a mobilod, és a tableted? Ne tedd, kutatások szerint rosszabbul alhatsz tőle!

Sokan ébresztőóraként használják ezeket a kütyüket, de Dr. Guy Meadows, a londoni The Sleep School munkatársa szerint nyugodtabb alvásban részesülnek azok, akik álmát nem zavarják mobileszközök. Az ok prózai: a fénylő mobilok becsapva szervezetünket elhitetik vele, hogy még nincs alvásidő, és nappal van. A képernyő fénye stimulálja a retinasejteket, és üzenetet továbbít az agynak. Ezek a sejtek szabályozzák a melatonin-korizol hormonok felszabadulását, vagyis szabályozzák az álmosság-ébrenlét ritmusát. A mesterséges fények pedig igencsak gátolják a melatonin termelést.

Az elektronikai eszközök kék fényére jóval érzékenyebbek a retina sejtjei (a ludas a melanopszin nevű pigment), mint bármilyen más színű fényre. Már egy sms is meg tudja zavarni az álmot, hiszen a fogadók rendszerint el is olvassák az üzenetet, és így nehezebben alszanak vissza.

Ne nélkülözd a pihentető álmot, hiszen az állandó készenléti állapot miatt romolhat a másnapi teljesítményed, és egy idő után pszichés betegségekben is részed lehet. Itt az ideje másik szobában „altatni” a telefont!

(Fotó:dailymail.co.uk)